Mákos kalács
Munka: 
Várakozás: 
Összesen: 
 
Hozzávalók
Tésztához:
  • 600 g liszt
  • 25 g friss élesztő
  • 1 kk só
  • 2 ek. cukor
  • 3,5 dl tej
  • 60 g vaj, zsí vagy ráma
Töltelék:
  • 200 g mák + 100 g cukor (ízlés szerint lehet több)
  • 8-10 ek. cukrozott kakaópor
Kenni:
  • 1 tojás
Leírás
Előkészítés:
  1. A lisztet átszitáljuk, hozzáadjuk sót, cukrot és elkeverjük. Ehhez adjuk a többi hozzávalót és puha tésztát állítunk össze belőle. Alapos dagasztás után 1-1,5 órára félretesszük kelni. (Ha keménynek érezzük a tésztát, még egy kis tejet adhatunk hozzá dagasztás közben.)
  2. Tepsit sütőpapírral béleljük.
  3. Mákot a cukorral elkeverjük.
  4. Tojást felverjük.
Elkészítés:
  1. Amikor a tészta kb. kétszeresére megkelt, enyhén lisztezett nyújtólapra borítjuk, két részre osztjuk.
  2. A két bucit konyharuhával letakarjuk, 30 percig pihentetjük.
  3. Az első adag tésztát kb. 30 x 40 cm téglalapra nyújtjuk.
  4. A tészta tetejét vízzel megspricceljük. Majd a máktöltelékkel megszórjuk, ismét vízzel megspricceljük. (Kenhetünk a töltelék alá tejfölt is víz helyett, úgy is nagyon finom.)
  5. Feltekerjük, úgy fordítjuk, hogy a vége a tekercsünk aljára kerüljön. (A tészta feltekerésénél ügyeljünk rá, hogy ne tekerjük túl szorosra, mert abban az esetben sütéskor repedhet a tészta.)
  6. A másik adag tésztával is ugyanígy járunk el, csak abba én kakaós tölteléket tettem.
  7. A két rudat a tepsire helyezzük, kb. 30 percig még kelesztjük, majd a felvert tojással megkenjük.
  8. Sütés előtt a kalácsokat villával megszurkáljuk, hogy a tésztából a gőz sütés közben távozni tudjon.
  9. Amikor megkelt a kalács előmelegített sütőben 170 fokon 30 perc alatt készre sütjük. Fél időben tetejét egy sütőpapírral letakarjuk, hogy nehogy túlsüljön.
  10. Amikor teljesen kihűlt, akkor szeleteljük.
Recipe by mókuslekvár.hu at https://www.mokuslekvar.hu/makos-kalacs/