Burgonyás lepénykenyér szabad tűzön
Munka: 
Várakozás: 
Összesen: 
 
Hozzávalók
  • 350 g tejes krumplipüré (vaj nem volt benne)
  • 350 g finomliszt
  • 1-2 kk. só (ízlés szerint)
  • ½ cs. (3-4 g) szárított élesztő
  • 1 ek. sertészsír
  • 0,5-1 dl víz
Leírás
Előkészítés:
  1. A hozzávalókból puha tésztát dagasztunk. A víz mennyisége attól függ, mennyire volt tejes a krumplipüré, tehát érdemes csak a felét beletenni, aztán ha igényli a tészta, dagasztás közben még további vizet hozzáadni. (Nekem fél dl víz elegendő volt hozzá.)
  2. Letakarva félre tesszük kelni. Hőmérséklettől függően 1-2 órát kelni hagyjuk. Múlt hétvégén éppen hűvösebbre fordult az ídő, így nekem kellett a 2 óra.
  3. Amikor a tészta kétszeresére nőtt, lisztes kézzel 8 részre osztjuk, lisztezett konyharuhára tesszük, letakarjuk.
  4. Közben a tüzet meggyújtjuk, hagyjuk jól leégni, ismét teszünk rá fát.
Elkészítés:
  1. Amikor jó forró a tűz és a vaslap is, a lepényeket egyesével vékonyra húzogatjuk és a forró vasra tesszük. Nekem 3 fért rá egyszerre. Miközben sültek, a tüzet sokszor meglegyeztem, hogy fel-fel lángoljon, így itt-ott megkapta a lepények tésztáját. (Ha nem elég vékony a tészta vagy nem elég forró a tűz, akkor gumis lesz a lepénykenyér. Szóval ez a buktatója, erre figyeljetek.)
  2. Amikor kissé megemelkedik a tészta és az alja kérget kapott, óvatosan átfordítjuk és a másik oldalát is megsütjük. Majd még egyszer átfordítjuk, mindkét oldalát kétszer sütöttem meg, így a vékonyabb részek jó ropogósra sültek.
  3. Így járunk el az összes tésztával, szépen, ropogósra sütjük őket. Sütés után a tűz közelében, egy kosárban pihentek. Így mire kisült az összes, melegen maradtak a korábban sütöttek is.
  4. Ebből a mennyiségből nekem 8 db lett. (Nem érdemes ennél nagyobbakat sütni, mert a tészta elég lágy, ha túl nagy lesz a lepény, nehezen tudjuk a tűzre tenni és átfordítani.)
  5. Házilag készített "hamburger" hússal fogyasztottuk el.
Megjegyzés
A következő alkalommal burgonya nélkül is kipróbálom, kíváncsi leszek melyik verzió a finomabb. Receptet és fotókat természetesen hozni fogom.
Recipe by mókuslekvár.hu at https://www.mokuslekvar.hu/burgonyas-lepenykenyer-szabad-tuzon/