A hozzávalókból puha tésztát dagasztunk. A víz mennyisége attól függ, mennyire volt tejes a krumplipüré, tehát érdemes csak a felét beletenni, aztán ha igényli a tészta, dagasztás közben még további vizet hozzáadni. (Nekem fél dl víz elegendő volt hozzá.)
Letakarva félre tesszük kelni. Hőmérséklettől függően 1-2 órát kelni hagyjuk. Múlt hétvégén éppen hűvösebbre fordult az ídő, így nekem kellett a 2 óra.
Amikor a tészta kétszeresére nőtt, lisztes kézzel 8 részre osztjuk, lisztezett konyharuhára tesszük, letakarjuk.
Közben a tüzet meggyújtjuk, hagyjuk jól leégni, ismét teszünk rá fát.
Elkészítés:
Amikor jó forró a tűz és a vaslap is, a lepényeket egyesével vékonyra húzogatjuk és a forró vasra tesszük. Nekem 3 fért rá egyszerre. Miközben sültek, a tüzet sokszor meglegyeztem, hogy fel-fel lángoljon, így itt-ott megkapta a lepények tésztáját. (Ha nem elég vékony a tészta vagy nem elég forró a tűz, akkor gumis lesz a lepénykenyér. Szóval ez a buktatója, erre figyeljetek.)
Amikor kissé megemelkedik a tészta és az alja kérget kapott, óvatosan átfordítjuk és a másik oldalát is megsütjük. Majd még egyszer átfordítjuk, mindkét oldalát kétszer sütöttem meg, így a vékonyabb részek jó ropogósra sültek.
Így járunk el az összes tésztával, szépen, ropogósra sütjük őket. Sütés után a tűz közelében, egy kosárban pihentek. Így mire kisült az összes, melegen maradtak a korábban sütöttek is.
Ebből a mennyiségből nekem 8 db lett. (Nem érdemes ennél nagyobbakat sütni, mert a tészta elég lágy, ha túl nagy lesz a lepény, nehezen tudjuk a tűzre tenni és átfordítani.)
Házilag készített "hamburger" hússal fogyasztottuk el.
Megjegyzés
A következő alkalommal burgonya nélkül is kipróbálom, kíváncsi leszek melyik verzió a finomabb. Receptet és fotókat természetesen hozni fogom.
Recipe by mókuslekvár.hu at https://www.mokuslekvar.hu/burgonyas-lepenykenyer-szabad-tuzon/