A lisztet átszitáltam. Hozzáadtam a sót és az élesztőt, majd elkevertem.
Hozzáadtam a langyos vizet (a 4 dl-ből kicsit visszatartottam, nehogy túl híg legyen) és egy kanál segítségével elkevertem a tésztát. Pont felvette a liszt a 4 dl vizet.
Letakarva a konyhapulton 7 órát pihent.
Elkészítés:
A sütőt 250 fokra előmelegítettem.
A tésztát alaposan lisztezett nyújtólapra öntöttem és egy műanyag lapka segítségével kettéosztottam. Mindkét darabot téglalapszerűre egyengettem, feltekertem és megtekertem. Nehéz vele dolgozni, mert puha, lágy a tészta, közben is lisztezést igényel.
Az egyik felébe aprított olívabogyó tettem (80 g), úgy formáztam.
A kenyereket sütőpapírral fedett tepsire helyeztem, kb. 30 percet a pulton pihentek, míg a sütő felmelegedett.
Végül 10 percet 250 fokon sütöttem, majd 200 fokra mérsékeltem a sütőben a hőfokot kb. 20 percet így sültek. Összesen 30 perc alatt sültek készre.
Rácsra tettem kihűlni a kenyereket.
Megjegyzés
Extrán ropogós a kérge és finom, lyukacsos a bélzete.
Recipe by mókuslekvár.hu at https://www.mokuslekvar.hu/olivas-gyokerkenyer-dagasztas-nelkul/