Olívás gyökérkenyér
Munka: 
Várakozás: 
Összesen: 
 
Hozzávalók
Leírás
Előkészítés:
  1. A lisztet átszitáltam. Hozzáadtam a sót és az élesztőt, majd elkevertem.
  2. Hozzáadtam a langyos vizet (a 4 dl-ből kicsit visszatartottam, nehogy túl híg legyen) és egy kanál segítségével elkevertem a tésztát. Pont felvette a liszt a 4 dl vizet.
  3. Letakarva a konyhapulton 7 órát pihent.
Elkészítés:
  1. A sütőt 250 fokra előmelegítettem.
  2. A tésztát alaposan lisztezett nyújtólapra öntöttem és egy műanyag lapka segítségével kettéosztottam. Mindkét darabot téglalapszerűre egyengettem, feltekertem és megtekertem. Nehéz vele dolgozni, mert puha, lágy a tészta, közben is lisztezést igényel.
  3. Az egyik felébe aprított olívabogyó tettem (80 g), úgy formáztam.
  4. A kenyereket sütőpapírral fedett tepsire helyeztem, kb. 30 percet a pulton pihentek, míg a sütő felmelegedett.
  5. Végül 10 percet 250 fokon sütöttem, majd 200 fokra mérsékeltem a sütőben a hőfokot kb. 20 percet így sültek. Összesen 30 perc alatt sültek készre.
  6. Rácsra tettem kihűlni a kenyereket.
Megjegyzés
Extrán ropogós a kérge és finom, lyukacsos a bélzete.
Recipe by mókuslekvár.hu at https://www.mokuslekvar.hu/olivas-gyokerkenyer-dagasztas-nelkul/