A száraz anyagokat egy tálban összekeverem, rámorzsolom az élesztőt, hozzáadom a tejet, vajat. (Most fele fele arányban tejet és burgonya főzővizét használtam. Nem rontotta el.) A folyadékkal óvatosan bánjunk, nem minden liszt egyforma, ezért érdemes kicsit a folyadékból visszatartani. Puha tésztát kell kapnunk, de ne legyen ragacsos. Jól átgyúrjuk, dagasztjuk. Én mindent egyszerre bepakolok a dagasztógép üstjébe, géppel 6-8 percig dagasztom, ekkorra selymes, puha, fényes tésztát kapok.
Egy-másfél órára letakarva, huzatmentes helyre félreteszem kelni. (Ha melegebb van, hamarabb megkel, ha hűvösebb a konyha hosszabb lehet a várakozási idő.)
Tepsit sütőpapírral kibélelem.
Előkészítem a tölteléknek valókat.
Elkészítés:
Amikor a tészta térfogata kb. a kétszeresére nőtt, akkor enyhén lisztezett nyújtólapra borítom.
Tetejét kicsit meglisztezem és elnyújtom. (kb. 40 x 50 cm téglalappá.)
A dupla sajtos kiflibe trappista és mozzarella sajtot is tettem.
A magvas csiga tésztáját görög joghurttal megkentem, magvakkal szórtam, feltekertem, szeleteltem.
A perechez a tésztából kis bucit formáltam, nyújtottam, formáztam.
Kb. 20 percet még a tepsiken pihentek, ez alatt a sütőt 210 fokra előmelegítettem.
A péksütiket maradék tojásfehérjével kentem meg, sajttal vagy magokkal szórtam meg.
A két tepsivel egyszerre sütöttem, közben megcseréltem a tepsiket, hogy egyenletesebben süljenek. 210 fokon kb. 20 perc alatt sültek készre.
Tepsin hagytam kihűlni a péksüteményeket.
Frissen, hatosával csomagolva fagyasztottam őket.
Megjegyzés
Ebből a mennyiségből 6 x 6 db péksüteményt sütöttem. Természetesen bármivel tölthetjük, ízlés szerint formázhatjuk őket, kinek mit szeret a gyermek, vagy éppen mit talál a spejzban, hűtőben.
Recipe by mókuslekvár.hu at https://www.mokuslekvar.hu/egy-tesztabol-6-sos-tizorai/