Sós péksütemények
Munka: 
Várakozás: 
Összesen: 
 
Hozzávalók
Tésztához:
  • 500 g finomliszt (BL-55)
  • 3 kk. só
  • 25 g friss élesztő
  • 2,8-3 dl tej
  • 80 g vaj vagy ráma
Töltelékhez:
  • trappista sajt
  • mozzarella sajt
  • virsli
  • ketchup
  • görög joghurt vagy tejföl
  • magvak
Kenni:
  • maradék tojásfehérje
Leírás
Előkészítés:
  1. A lisztet átszitálom.
  2. A száraz anyagokat egy tálban összekeverem, rámorzsolom az élesztőt, hozzáadom a tejet, vajat. (Most fele fele arányban tejet és burgonya főzővizét használtam. Nem rontotta el.) A folyadékkal óvatosan bánjunk, nem minden liszt egyforma, ezért érdemes kicsit a folyadékból visszatartani. Puha tésztát kell kapnunk, de ne legyen ragacsos. Jól átgyúrjuk, dagasztjuk. Én mindent egyszerre bepakolok a dagasztógép üstjébe, géppel 6-8 percig dagasztom, ekkorra selymes, puha, fényes tésztát kapok.
  3. Egy-másfél órára letakarva, huzatmentes helyre félreteszem kelni. (Ha melegebb van, hamarabb megkel, ha hűvösebb a konyha hosszabb lehet a várakozási idő.)
  4. Tepsit sütőpapírral kibélelem.
  5. Előkészítem a tölteléknek valókat.
Elkészítés:
  1. Amikor a tészta térfogata kb. a kétszeresére nőtt, akkor enyhén lisztezett nyújtólapra borítom.
  2. Tetejét kicsit meglisztezem és elnyújtom. (kb. 40 x 50 cm téglalappá.)
  3. Hat részre vágtam a tésztát.
  4. Készítettem pizzás csigát, amihez ketchuppel megkentem, sajttal megszórtam, feltekertem, szeleteltem.
  5. A hot-doghoz négyzetekre vágtam a tésztát, fél virslit tettem bele, majd feltekertem.
  6. Sajtos papucsot félbevágott mozzarella golyókkal töltöttem.
  7. A dupla sajtos kiflibe trappista és mozzarella sajtot is tettem.
  8. A magvas csiga tésztáját görög joghurttal megkentem, magvakkal szórtam, feltekertem, szeleteltem.
  9. A perechez a tésztából kis bucit formáltam, nyújtottam, formáztam.
  10. Kb. 20 percet még a tepsiken pihentek, ez alatt a sütőt 210 fokra előmelegítettem.
  11. A péksütiket maradék tojásfehérjével kentem meg, sajttal vagy magokkal szórtam meg.
  12. A két tepsivel egyszerre sütöttem, közben megcseréltem a tepsiket, hogy egyenletesebben süljenek. 210 fokon kb. 20 perc alatt sültek készre.
  13. Tepsin hagytam kihűlni a péksüteményeket.
  14. Frissen, hatosával csomagolva fagyasztottam őket.
Megjegyzés
Ebből a mennyiségből 6 x 6 db péksüteményt sütöttem.
Természetesen bármivel tölthetjük, ízlés szerint formázhatjuk őket, kinek mit szeret a gyermek, vagy éppen mit talál a spejzban, hűtőben.
Recipe by mókuslekvár.hu at https://www.mokuslekvar.hu/egy-tesztabol-6-sos-tizorai/