Édes péksütemények
Munka: 
Várakozás: 
Összesen: 
 
Hozzávalók
Tésztához:
  • 500 g finomliszt (BL-55)
  • 1 kk. só
  • 3 ek. cukor
  • 25 g friss élesztő
  • 2,8-3 dl tej
  • 80 g vaj vagy ráma
Töltelékhez:
  • görög joghurt vagy tejföl
  • kakaópor
  • cukor és fahéj
  • lekvár
  • nutella
  • túró, tojás, cukor, vanília
Kenni:
  • maradék tojásfehérje
Díszíteni:
  • jégcukor
Leírás
Előkészítés:
  1. A lisztet átszitálom.
  2. A száraz anyagokat egy tálban összekeverem, rámorzsolom az élesztőt, hozzáadom a tejet, vajat. A tejjel óvatosan bánjunk, nem minden liszt egyforma, ezért érdemes belőle kicsit visszatartani és csak akkor hozzáadni, ha igényli a tészta. Puha tésztát kell kapnunk, de ne legyen ragacsos. Jól átgyúrjuk, dagasztjuk. Én mindent egyszerre bepakolok a dagasztógép üstjébe, géppel 6-8 percig dagasztom, ekkorra selymes, puha, fényes tésztát kapok.
  3. Egy-másfél órára letakarva, huzatmentes helyre félreteszem kelni. (Ha melegebb van, hamarabb megkel, ha hűvösebb a konyha hosszabb lehet a várakozási idő.)
  4. Tepsit sütőpapírral kibélelem.
  5. Előkészítem a tölteléknek valókat.
Elkészítés:
  1. Amikor a tészta térfogata kb. a kétszeresére nőtt, akkor enyhén lisztezett nyújtólapra borítom.
  2. Tetejét kicsit meglisztezem és elnyújtom. (kb. 40 x 50 cm téglalappá.)
  3. Hat részre vágtam a tésztát.
  4. Készítettem kakaós és fahéjas csigát, amihez joghurttal megkentem, a töltelékkel megszórtam, feltekertem, szeleteltem a tésztát.
  5. A brióshoz 6 részre vágtam a tésztát, kis cipókat gömbölyítettem, félreraktam, utolsóként formáztam. A fonása egy korábbi receptemben itt megnézhető.
  6. A lekváros buktához négyzetekre vágtam a tésztát, lekvárt tettem rá, összehajtottam.
  7. Ez uán a túrós és nutellás batyukat készítettem el, négyzetekre vágtam a tésztát, közepébe tettem a tölteléket, a négy csücskét összefogtam kissé megtekertem, összenyomtam.
  8. A péksüteményeket tepsire tettem (2 normál méretű gáztepsire fértek rá.) Kb. 20 percet még a tepsiken pihentek, ez alatt a sütőt 210 fokra előmelegítettem.
  9. A péksütiket maradék tojásfehérjével kentem meg, némelyiket jégcukorral szórtam meg.
  10. A két tepsivel egyszerre sütöttem, közben megcseréltem a tepsiket, hogy egyenletesebben süljenek. 210 fokon kb. 20 perc alatt sültek készre. (kissé pirosabbra sikerült a kelleténél, de így is el fog fogyni.)
  11. Tepsin hagytam kihűlni a péksüteményeket.
  12. Frissen, hatosával csomagolva fagyasztottam őket.
Megjegyzés
Ebből a mennyiségből 6 x 6 db péksüteményt sütöttem.
Természetesen bármivel tölthetjük, ízlés szerint formázhatjuk őket, kinek mit szeret a gyermek, vagy éppen mit talál a spejzban, hűtőben. (Mák, dió, szilvalekvár, stb.)
Recipe by mókuslekvár.hu at https://www.mokuslekvar.hu/egy-tesztabol-6-edes-tizorai/