Paradicsomos húsgolyó
Munka: 
Várakozás: 
Összesen: 
 
Hozzávalók
Húsgolyókhoz:
  • 500 g sovány sertés darált hús
  • 1 nagy méretű tojás
  • 2 kk. só
  • 1 kk. bors
Mártáshoz:
  • 500 ml paradicsomlé
  • 2 dl víz
  • ízlés szerint: 1-2 kk. cukor
  • oregáno
  • bazsalikom
  • kakukkfű
  • rozmaring
  • 1 gerezd fokhagyma
Spagetihez:
  • 500 g spagetti
  • olaj
  • víz a kifőzéshez
Tetejére:
  • ízlés szerint reszelt sajt
Leírás
  1. A darált húst összekeverjük a tojással, sózzuk, borsozzuk, alaposan elkeverjük. Gombócokat formálunk.
  2. A paradicsomlét lábasba öntjük, fűszerezzük, ha nagyon sűrű vízzel higítjuk. Én Lidl-ben kapható papírdobozos paradicsomlevet használtam, nagyon sűrű volt, 2 dl vizet adtam még hozzá. Felforraljuk. Ha szükséges egy kis cukrot adunk hozzá.
  3. Ebbe a paradicsomos szószba tesszük a golyókat, nekem 19 kicsi golyó lett.
  4. Lassú tűzön 45-50 perc alatt készre főzzük a golyókat. Ez alatt a paradicsomszósz is finom ízes lesz.
  5. Mielőtt lezárnánk alatta a tüzet, 1 gerezd fokhagymát nyomunk bele és még 1-2 percig főzzük.
  6. Míg a golyók lassan főnek, vizet teszünk fel forrni a spagettinek. (Sót és olajat tettem bele.)
  7. Ha felforrt a víz a tésztát a szokásos módon kifőzzük, leszűrjük, leöblítjük.
  8. Amikor elkészültünk azonnal tálaljuk, tetejét reszelt trappista sajttal szórjuk meg.
Megjegyzés
Ez a mennyiség 2 felnőtt és 2 gyermek részére volt elegendő.
A golyók puhábbak lesznek ha 2-3 evőkanálnyi zabpelyhet is adunk a masszához. Az utóbbi időben én már csak így készítem.
Recipe by mókuslekvár.hu at https://www.mokuslekvar.hu/paradicsomos-husgolyo/