Áfonyás panna cotta torta édesburgonyával
 
Hozzávalók
A tésztához
  • 1 dl. eritritol
  • 2,5 dl. aprított édesburgonya
  • 0,5 dl. zabtej
  • 0,5 tk. sütőpor
  • 1 tk. szódabikarbóna
  • 2,5 dl. durum búza liszt
  • 2 tk. fahéj
Áfonya zselé:
  • 500g. mirelit áfonya
  • 0,5 dl. citromlé
  • eritritol ízlés szerint, ha szükséges, én most 5 teáskanállal használtam
  • 1 cs. natúr zselatin por (kis zacsis)
Napraforgó mag krém:
  • 2 dl napraforgó mag
  • 1 dl zabtej
  • fél csomag natúr zselatin ( a pici zacsis)
Panna cotta krém:
  • 500 ml.zabtejszín
  • ¼-ed tk vanília por
  • 10 tk. eritritol
  • 1,5 cs. natúr zselatin por (kis zacsis)
Díszítéshez: 1 dl. napraforgó mag
Leírás
  1. Először a sütemény alapot készítettem el, amihez az édesburgonyát nyersen konyhai aprítóba tettem és apróra daráltam. Az aprítóban hagytam a darált burgonyát és hozzáadtam a többi hozzávalót is, majd a gép segítségével összedolgoztam a tésztát.
  2. A 24-es totaforma aljára sütőpapírt tettem és előmelegített sütőben 180 Fokon 30 perc alatt megsütöttem.
  3. Miután kihűlt, a tetejét egyenesre vágtam.
  4. Amíg sült a "piskóta", elkészítettem az áfonya zselét.
  5. Ehhez felfőztem az áfonyát, összenyomta, hogy több leve legyen, édesítettem és citromlevet tettem hozzá, hogy meglegyen a kellő fanyar íz. A végén került bele a zselatin.
  6. Kis részét félgömb formába öntöttem, hogy a torta metszete mintázatos lehessen. Formát fagyasztóba tettem.
  7. A kihűlt tésztára rácsurgattam a zselét, egy részét a tészta be is szívta, ami pont jól is jön, mert így a tészta sem maradt száraz.
  8. A zseléből hagytam egy keveset a torta tetejének díszítésére.
  9. Amíg sült a piskóta, a napraforgómag krémre is volt időm. Botmixer segítségével, fokozatosan hozzáadva a zabtejet krémesítettem az egészet, majd belekerült a zselatin. Folpakkal bélelt kisebb tortaformába öntöttem, de forma híján tányérral is helyettesíthettem volna és ment is a hűtőbe.
  10. Az áfonyás réteg után ez került fel a torta közepére, majd érkeztek a kis zselé gömbök, melyekkel körberaktam a szabadon maradt tortaperemet.
  11. Már csak a panna cotta krém maradt, melyhez a zselatin kivételével felfőztem minden hozzávalót, hagytam hűlni, majd beletettem a zselatint. Az akkor még folyékony krémet a tortám tetejére öntöttem és hatalmas izgalom és stressz kíséretében a fagyasztóba tettem 30 percre.
  12. Miután megdermedt a teteje, a tortaforma oldalát még nem vettem le róla, viszont díszítettem a tetejét. Pirított napraforgómagot és a megmaradt áfonyazselét használtam. A fehér csíkokat zabtejjel sűrűre kevert cukormentes fehérje por krémből készítettem.
  13. A forma oldalát csak 4-5 óra hűtőzés után mertem eltávolítani, majd ezt követően késznek nyilvánítottam a tortát :)
Recipe by mókuslekvár.hu at https://www.mokuslekvar.hu/afonyas-panna-cotta-torta-edesburgonyaval/