A 200 g lisztből a 10 g élesztővel és a 2 dl vízzel előtésztát/öregtésztát készítünk. (Egy műanyag kelesztő tálban kanál segítségével összekeverjük a hozzávalókat.) Hat órát hagytam állni a konyhapulton.
Kenyértészta összeállítása:
A kész előtésztához adjuk az összes többi alapanyagot és alaposan összegyúrjuk, dagasztjuk.
Ha egynemű a tészta, akkor letakarva 1 órát pihentetjük.
Kenyér formázása:
Amikor duplájára megkelt a kenyértésztánk, enyhén lisztezett felületre borítjuk, és formázzuk. Kezünkkel enyhén ellapogatjuk, négy szélét kissé ráhajtjuk, majd feltekerjük. (Lásd a képeken.)
Sütőpapírral bélelt jénaiba tesszük, lefedjük és még 30 percet pihentetjük.
Közben a sütőt 230 fokra előmelegítjük.
Amikor megkelt a kenyerünk, éles késsel vagy pengével bevágjuk a tetejét, a jénai tetejét vízzel megspricceljük, lefedjük vele a kenyeret és az előmelegített sütőbe helyezzük.
Nekem 45 percig alatt 230 fokon sült készre. (Alsó és felső sütéssel villanytűzhelyben.) A jénai tetejét nem vettem le, úgy sütöttem végig a kenyeret.
Amikor letelt a 45 perc, kivesszük a sütőből, a fedelét óvatosan leemeljük (forró a gőz, nagyon vigyázzunk!!!)
Rácsra tesszük hűlni a kenyeret, tetejét vízzel enyhén megspricceljük.
Recipe by mókuslekvár.hu at https://www.mokuslekvar.hu/teljes-kiorlesu-magvas-kenyer/