Teljes kiőrlésű, magvas kenyér
Munka: 
Várakozás: 
Összesen: 
 
Hozzávalók
Előtésztához:
  • 200 g finomliszt (BL-55)
  • 10 g élesztő
  • 2 dl langyos víz
Kenyérhez:
  • összes előtészta
  • 150 g teljes kiőrléső tönkölyliszt
  • 150 g teljes kiőrlésű búzaliszt
  • 50 g búzasikér
  • 60 g vegyes mag (len-, szezám-, tökmag és szotyi)
  • 10 g élesztő
  • 3 kk. só
  • 100 ml főzőtejszín
  • 100 ml víz
Leírás
Előtészta készítése:
  1. A 200 g lisztből a 10 g élesztővel és a 2 dl vízzel előtésztát/öregtésztát készítünk. (Egy műanyag kelesztő tálban kanál segítségével összekeverjük a hozzávalókat.) Hat órát hagytam állni a konyhapulton.
Kenyértészta összeállítása:
  1. A kész előtésztához adjuk az összes többi alapanyagot és alaposan összegyúrjuk, dagasztjuk.
  2. Ha egynemű a tészta, akkor letakarva 1 órát pihentetjük.
Kenyér formázása:
  1. Amikor duplájára megkelt a kenyértésztánk, enyhén lisztezett felületre borítjuk, és formázzuk. Kezünkkel enyhén ellapogatjuk, négy szélét kissé ráhajtjuk, majd feltekerjük. (Lásd a képeken.)
  2. Sütőpapírral bélelt jénaiba tesszük, lefedjük és még 30 percet pihentetjük.
  3. Közben a sütőt 230 fokra előmelegítjük.
  4. Amikor megkelt a kenyerünk, éles késsel vagy pengével bevágjuk a tetejét, a jénai tetejét vízzel megspricceljük, lefedjük vele a kenyeret és az előmelegített sütőbe helyezzük.
  5. Nekem 45 percig alatt 230 fokon sült készre. (Alsó és felső sütéssel villanytűzhelyben.) A jénai tetejét nem vettem le, úgy sütöttem végig a kenyeret.
  6. Amikor letelt a 45 perc, kivesszük a sütőből, a fedelét óvatosan leemeljük (forró a gőz, nagyon vigyázzunk!!!)
  7. Rácsra tesszük hűlni a kenyeret, tetejét vízzel enyhén megspricceljük.
Recipe by mókuslekvár.hu at https://www.mokuslekvar.hu/teljes-kiorlesu-magvas-kenyer/