2-3 kk. só (ízlés szerint és kanál méretétől függően)
1 csomag szárított élesztő (7 g)
200 ml főzőtejszín
300 ml langyos víz
Leírás
Előkészítés:
A száraz hozzávalókat tálba mérjük, elkeverjük.
Hozzáadjuk a tejszínt és a vizet, amivel szintén elkeverjük.
Letakarjuk, konyhaasztalon pihentetjük. Kb. 1 órát kelni hagyjuk. (Míg kétszeres méretűvé nem nő a tésztánk.)
Elkészítés:
A sütőt 210 fokra előmelegítjük, a tepsit sütőpapírral kibéleljük.
A tésztából két evőkanál segítségével halmokat teszünk a tepsire, köztük helyet hagyva, mert kissé megnőnek.
Míg melegszik a sütő, 20-30 perc, addig a zsemlék a konyhapulton pihennek.
Végül a tepsit a forró sütőbe helyezzük, és 20-25 perc alatt készre sütjük a zsemléket.
Megjegyzés
Ebből a mennyiségből nekem 11 db zsemle lett, átlagosan 72 grammosak. Természetesen lehet nagyobbakat is sütni, pl. osszuk 8 darabra, akkor 99 g-os zsemléink lesznek belőle.
Recipe by mókuslekvár.hu at https://www.mokuslekvar.hu/teljes-kiorlesu-tonkolyzsemle-dagasztas-nelkul/