100% Teljes kiőrlésű tönkölyzsemle
Munka: 
Várakozás: 
Összesen: 
 
Hozzávalók
  • 150 g teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt
  • 150 g teljes kiőrlésű búzaliszt
  • 100 g tönkölykorpa
  • 50 g búzasikér
  • 2-3 kk. só (ízlés szerint és kanál méretétől függően)
  • 1 csomag szárított élesztő (7 g)
  • 200 ml főzőtejszín
  • 300 ml langyos víz
Leírás
Előkészítés:
  1. A száraz hozzávalókat tálba mérjük, elkeverjük.
  2. Hozzáadjuk a tejszínt és a vizet, amivel szintén elkeverjük.
  3. Letakarjuk, konyhaasztalon pihentetjük. Kb. 1 órát kelni hagyjuk. (Míg kétszeres méretűvé nem nő a tésztánk.)
Elkészítés:
  1. A sütőt 210 fokra előmelegítjük, a tepsit sütőpapírral kibéleljük.
  2. A tésztából két evőkanál segítségével halmokat teszünk a tepsire, köztük helyet hagyva, mert kissé megnőnek.
  3. Míg melegszik a sütő, 20-30 perc, addig a zsemlék a konyhapulton pihennek.
  4. Végül a tepsit a forró sütőbe helyezzük, és 20-25 perc alatt készre sütjük a zsemléket.
Megjegyzés
Ebből a mennyiségből nekem 11 db zsemle lett, átlagosan 72 grammosak. Természetesen lehet nagyobbakat is sütni, pl. osszuk 8 darabra, akkor 99 g-os zsemléink lesznek belőle.
Recipe by mókuslekvár.hu at https://www.mokuslekvar.hu/teljes-kiorlesu-tonkolyzsemle-dagasztas-nelkul/