Édes kelt kifli
Munka: 
Várakozás: 
Összesen: 
 
Hozzávalók
Tésztához:
  • 500 g finomliszt
  • 1 kk. só
  • 3 ek. cukor
  • 25 g friss élesztő
  • 2,5-2,7 dl langyos tej
  • 0,5 dl olaj
Töltelék kakaós:
  • 4 ek. nesquik kakaópor
Töltelék mandulás:
  • 2 ek. baracklekvár
  • 50 g darált mandula
  • 1 ek. cukor (ízlés szerint)
Leírás
  1. A lisztet átszitáljuk.
  2. Hozzáadjuk a többi anyagot, az élesztőt is rámorzsoljuk, majd dagasztógéppel vagy kézzel dagasztjuk. Puha, fényes, de nem ragacsos tésztát kell hogy kapjunk.
  3. Letakarjuk, 45-60 percig kelesztjük.
  4. Ha megkelt, a tésztát kettéosztjuk, az első felét lisztezett deszkán kb. 30 cm átmérőjű körré nyújtjuk.
  5. Vízzel kicsit megpermetezzük, megszórjuk kakaóporral, ismét kicsit permetezzük, majd derelyevágóval 12 részre vágjuk. (Először félbe, majd negyedbe, majd a negyed részt még három felé.) Vigyázat, ha túl sok vizet adunk hozzá, a töltelék kifolyik a kifliből, tehát vigyázzunk, ne használjuk túl sok vizet!
  6. Egyesével feltekerjük (kívülről befelé haladva) a tésztát, majd sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk.
  7. Így járunk el a tészta másik felével is, csak azt én megkentem lekvárral, majd megszórtam darált mandulával és cukorral. Végül daraboltam, és a második tepsire helyeztem a kifliket. Mindenki saját ízlése szerint töltse meg. Vigyázat, ha túl sok tölteléket teszünk bele, akkor nehéz feltekerni és sütés közben is kifolyhat!
  8. Amíg a sütőt előmelegítjük, addig a kiflik a pulton pihennek.
  9. Előmelegített sütőben 190-200 fokon kb. 20 perc alatt készre sütjük. Nekem két tepsivel egyszerre sültek, sütés közben egyszer megcseréltem őket.
Recipe by mókuslekvár.hu at https://www.mokuslekvar.hu/edes-kelt-kifli/