Almás-meggyes pite
Munka: 
Várakozás: 
Összesen: 
 
Hozzávalók
Tésztához:
  • 350 g liszt
  • 150 g vaj vagy ráma
  • 100 g porcukor
  • 1 tojássárgája
  • ½ csomag sütőpor
  • csipetnyi só
  • 1-2 evőkanál tejföl
Töltelékhez:
  • 1 üveg magozott meggy
  • fahéj, cukor ízlés szerint
  • 1 csom. főzős vaníliás pudingpor
  • 1,1 kg fahéjas alma
Tetejére:
  • Tojás fehérje
  • 1-2 ek. kristály cukor
  • maréknyi mandulaforgács
Leírás
  1. A töltelékhez a meggybefőtt levéből egy keveset lábasba öntünk, azzal a pudingport csómentesre keverjük, hozzáöntjük a többi meggylevet. Ízlés szerint fahéjjal fűszerezzük, cukorral édesítjük. (Én nem tettem hozzá cukrot egyáltalán.)
  2. Kevergetve főzzük, amikor sűrűsödni kezd hozzáadjuk a meggyet és felfőzzük. Ha egyet-kettőt rottyan és kellő sűrűségű, levesszük a tűzről és kihűtjük.
  3. Az almatölteléket szokásos módon elkészítjük, megpucoljuk az almákat, lereszeljük, ízlés szeritn cukorral, fahéjjal ízesítjük, megpároljuk. Hűtjük, közben ha van leve azt lecsepegtetjük. (Ha túl leveses, eláztathatja a tésztát.)
  4. Előkészítjük a tésztát is, amihez a lisztet elkeverjük a porcukorral, sütőporral.
  5. Ezután hozzáadjuk a vajat, tojássárgáját és jól összemorzsoljuk.
  6. Végül annyi (1-2 ek.) tejfölt adunk hozzá, hogy a tészta összeálljon, könnyen gyúrható legyen.
  7. Két részre osztjuk, letakarjuk, hűtőben pihentetjük 15-20 percet (míg a töltelék kihűl).
  8. A sütőt 170 fokra előmelegítjük.
  9. A tésztát sütőpapíron 24 x 30 cm téglalappá nyújtjuk, majd sütőpapírral együtt a tepsibe helyezzük.
  10. Elosztjuk rajta a kihűlt meggyes tölteléket, arra tesszük az almatölteléket, végül betakarjuk a másik kinyújtott tésztával. (Én azt is sütőpapíron nyújtottam, majd papírral ráfordítottam a süteményre, ráigazítottam, végül lehúztam róla a sütőpapírt.)
  11. Tetejét villával megszurkáljuk, a maradék tojás fehérjével megkenjük, majd kristály cukorral és mandulaforgáccsal megszórjuk.
  12. Előmelegített sütőben 170 fokon 45 perc alatt készre sütjük. Tepsin hagyjuk kihűlni.
  13. Ha kihűlt ízlés szerint szeleteljük.
Megjegyzés
Mindenképpen várjuk meg míg teljesen kihűl, melegen nem lehet szépen szeletelni.
Én kb. 5 x 5 cm kockákra vágtam, így 30 szelet lett belőle.
Recipe by mókuslekvár.hu at https://www.mokuslekvar.hu/almas-meggyes-pite/