Pikáns sütőtöklekvár
Munka: 
Várakozás: 
Összesen: 
 
Hozzávalók
  • 6 kg sütőtök (2 db)
  • 3,75 kg narancs leve és rostja
  • 2 citrom leve és rostja
  • 600 g cukor
  • 1 kávéskanálnyi só
  • 1 kávéskanálnyi őrölt fahéj
  • 1 kávéskanálnyi vaníliapor
  • ½ kávéskanálnyi őrölt szegfűszeg, szegfűbors
Leírás
Előkészítés:
  1. A tököt megpucoljuk, magokat eltávolítjuk, kis darabokra vágjuk.
  2. A narancsot és a citromot kicsavarjuk, a rostjait is felhasználjuk. (A 3,75 kg narancsból 2 liter narancslé lett.)
Elkészítés:
  1. A darabolt tököt a narancslével odatesszük főni.
  2. Egy órányi főzés után, botmixerrel pürésítjük.
  3. Hozzáadjuk ízlés szerint a cukrot, fűszereket, citromot. Még egy órát főzzük.
  4. Sterilizált üvegekbe töltjük, celofánt teszünk rá, így csavarjuk rá a tetőket.
  5. Száraz dunsztba tesszük, addig marad ott, míg szépen ki nem hűl magától.
  6. Ebből a mennyiségből 8 liter lekvár lett.
  7. Nem használtunk hozzá tartósítót, felbontás után hűtőben tárolandó.
Recipe by mókuslekvár.hu at https://www.mokuslekvar.hu/pikans-sutotoklekvar/