Gyors sajtos rúd
Munka: 
Várakozás: 
Összesen: 
 
Hozzávalók
Tésztához:
  • 600 g finomliszt
  • 3 kk. só
  • 100 g reszelt sajt
  • 100 g tejföl
  • 25 g élesztő
  • 200 g ráma vagy vaj
  • 1 dl víz
Tetejére:
  • 1 tojás kenni
  • reszelt sajt szórni (150-200 g)
Leírás
Előkészítés:
  1. Az összes hozzávalót kimértem, dagasztógéppel összekevertettem.
  2. Kb. 15 percet pihent a tészta, addig letakartam a tepsiket sütőpapírral, lereszeltem a tetejére szükséges sajtot, feltörtem és összekevertem egy tojást.
Elkészítés:
  1. A tésztát elnyújtottam (25 x 35 cm téglalap nagyságúra), a vágóformát ráraktam, jól belenyomtam, majd a formát levettem róla. (Elég zsíros a tészta, úgyhogy egyáltalán nem ragadt bele. Viszont kicsit vastag volt, így nem sikerült mindenhol tökéletesen átvágni a tésztát.)
  2. Derelyevágóval a hosszú rudakat még félbe vágtam, tojással megkentem, tepsire rakosgattam, reszelt sajttal alaposan megpakoltam. (Ahol nem vágta át a vágó, ott derelyevágóval kicsit rásegítettem, elvágtam a tésztát.)
  3. A maradék tésztát is elnyújtottam, tojással megkentem, sajttal megszórtam, majd a vágóval vágtam, tepsire pakoltam. Ez az adag alacsonyabb lett, viszont tökéletesen elvágta a vágóforma, nem kellett utólag vágnom. (Legközelebb ketté fogom osztani a tésztát és akkor egyformák lesznek a rudacskáim és teljesen jól el is vágja majd a forma.)
  4. Előmelegítettem a sütőt 180 fokra, addig a tepsiken pihentek a sajtos rudak. (kb. 20 perc)
  5. Végül 20 perc alatt 180 fokon készre sütöttem a két adag sajtost rudat. Az alacsonyabbak ropogósak a magasak puhák lettek. Nem baj, így mindenki kedvére választhat.
Megjegyzés
Miután kihűl, tálcára rakosgatva fagyasztható. Amikor megfagyott lehet zacskózni, így nem fog összefagyni. Amikor szükséges kivesszük a mélyhűtőből, önmagától kiolvad, utána fogyasztható. Én a felét le is fagyasztottam, következő hétvégén elő fogom venni, amikor jönnek mamáék szülinapot köszönteni. :-)
Recipe by mókuslekvár.hu at https://www.mokuslekvar.hu/gyors-sajtos-rud/