Pecsételhető, ropogós mézes keksz
Munka: 
Várakozás: 
Összesen: 
 
Hozzávalók
Tésztához:
  • 300 g finomliszt (BL-55)
  • 100 g teljes kíőrlésű rozsliszt (RL-190)
  • 100 g porcukor
  • 2 teáskanál kakaópor (cukrozatlan)
  • csipet só
  • 1,5 teáskanál fahéj
  • 1 teáskanál őrölt szegfűszeg
  • 100 g méz
  • 100 g Ráma margarin
  • 1 nagy méretű tojás
  • 1 kis üveg rumaroma (38 ml)
Tetejére kenni:
  • 1 tojás sárgája
  • 1 teáskanál cukor
  • 3 evőkanál vörösbor
Leírás
Tészta előkészítése:
  1. A tészta száraz hozzávalóit (lisztek, porcukor, só, kakaópor, fűszerek) egy tálban összekeverjük.
  2. Hozzáadjuk a mézet, a tojást, a Rámát és a rumaromát és alaposan összekeverjük, összegyúrjuk.
  3. Egynemű, kicsit lágy tésztát kell kapnunk, amit 1 napig zacskóba, hűtőbe téve állni hagyunk.
Elkészítés:
  1. Másnap lisztezett felületen a tésztát átgyúrjuk.
  2. Majd egy adagot (én a harmadát) enyhén lisztezett deszkán kb. 3mm vékonyra elnyújtjuk.
  3. Végül ízlés szerint szaggatjuk.
Tetejét megkenjük:
  1. A tojás sárgáját, a cukorral és a vörösborral elkeverjük.
  2. Ezzel a keverékkel kenjük meg a kiszaggatott kekszeket.
Sütés:
  1. Sütőpapírral fedett tepsin, alsó felső sütéssel, 180 fokon, 18-20 perc alatt megsütjük.
  2. Ebből a mennyiségből 3 tepsi, 100 db keksz lett.
Recipe by mókuslekvár.hu at https://www.mokuslekvar.hu/pecsetelheto-ropogos-mezes-keksz/