Szezámos ropi
Munka: 
Várakozás: 
Összesen: 
 
Hozzávalók
Tésztához:
  • 200 g finomliszt (BL-55)
  • 200 g teljes kiőrlésű búzaliszt (BL-196)
  • 2 kk. só
  • 1 nagy méretű tojás
  • 2 dl főzőtejszín
  • 50 g Ráma margarin
Tetejére:
  • 1 tojás kenni
  • szezámmag szórni
  • só (ízlés szerint)
Leírás
Előkészítés:
  1. A liszteket, és a sót kimértem, összekevertem.
  2. Hozzáadtam a többi alapanyagot, összegyúrtam a tésztát. Ha szükséges (ha túl száraz a tészta) még 1-2 evőkanálnyi vizet adunk hozzá.
  3. Amikor összeállt a tészta egy nejlonzacskóba tettem, és a hűtőben pihentettem egy napot.
Elkészítés:
  1. Másnap a tésztát enyhén lisztes felületen elnyújtottam (22 x 31 cm téglalap nagyságúra).
  2. Megkentem a felvert tojással, megszórtam szezámmaggal és sóval.
  3. Majd a vágóformát ráraktam, jól belenyomtam, majd a formát levettem róla. (Ahol esetleg nem vágta át a vágó vagy a rudak egymáshoz ragadtak, ott derelyevágóval kicsit rásegítettem, elvágtam a tésztát.)
  4. Végül sütőpapírral fedett tepsire rakosgattam a ropikat, pont egy normál méretű tepsibe fért bele.
  5. Előmelegített sütőben 180 fokon 20 percet, majd 220 fokon még 10 percet sütöttem, így összesen 30 perc alatt sült meg. (26 + 1 db lett belőle.)
Recipe by mókuslekvár.hu at https://www.mokuslekvar.hu/szezamos-ropi/