Fonott zsemle - teljes kiőrlésű
Munka: 
Várakozás: 
Összesen: 
 
Hozzávalók
  • 300 g teljes kiőrlésű búzaliszt
  • 200 g finomliszt
  • 2 ek. (50 g) búzasikér
  • 3 kk. só
  • 25 g friss élesztő
  • 3,5 dl víz
  • 3 ek. olívaolaj
Leírás
  1. A hozzávalókat dagasztógép üstjébe mértem, a gép 6-8 percig dagasztotta. (Langyos vizet adtam hozzá, hogy ezzel is gyorsítsam a kelesztés folyamatát.)
  2. Letakartam, 50 percig pihentettem a tésztát.
  3. Majd enyhén lisztezett felületre borítottam a tésztát és 10 egyenlő részre osztottam. (Én mérleggel mérem, mert rossz a szemmértékem.)
  4. Tíz percig pihentek a bucik a pulton.
  5. Majd formáztam a bucikat. Az első bucit kisodortam, kb. 45 cm hosszúra. Félbehajtottam. A két szárát kétszer megtekertem. Majd a jobb oldalit alulról beledugtam a középső lyukba és a zsemle alá hajtottam. Végül a bal oldali tésztát felülről dugtam bele a lyukba és a zsemle alá hajtottam. (Lásd a képeken, ott sokkal egyszerűbb, mint leírni.) A lényeg, hogy enyhén lisztes felületen dolgozzunk, hogy a tészta nem ragadjon, mert akkor nem tudjuk szépen bújtatni a szálakat. Formáztam mind a 10 db tésztát.
  6. Sütőpapírral borított tepsire tettem a zsemléket, vízzel alaposan megpermeteztem őket és a tepsin hagytam további 30 percig pihenni. Közben másodjára is megpermeteztem vízzel a zsemléket.
  7. Majd előmelegített sütőben, 190-200 fokon 25 perc alatt készre sütöttem a zsemléket.
  8. A sütés első 15 percében egy kis tepsit is betettem a sütőbe, forró vízzel megtöltve, így jó gőzös sütőtérben sültek a zsemlék.
Recipe by mókuslekvár.hu at https://www.mokuslekvar.hu/fonott-zsemle-teljes-kiorlesu/