Habkarika
Munka: 
Várakozás: 
Összesen: 
 
Hozzávalók
  • 200 g tojás fehérje (kb. 5 tojás fehérje)
  • 600 g porcukor
  • 20 g kukorica keményítő
  • fél citrom leve
Leírás
  1. A tojásfehérjéket a porcukorral és a citromlével vízgőz felett folyamatos keverés közben 60 fokosra melegítettem. (Akinek nincsen hőmérője, annak az ujjával kell ellenőriznie. Csípősre kell melegíteni a fehérjét, tehát ha az ujjunkat beletesszük és csípi azt, akkor jó, azaz kb. 60 fokos a fehérjénk.)
  2. Ez után hozzáadjuk a keményítőt (és a színezéket aki szeretne) majd habverővel, maximális fokozaton 10-20 percig kemény habbá verjük a cukros fehérjét. (Nekem a robotgéppel 10 perc éppen elegendő volt neki.)
  3. Majd habzsákba kanalaztam, és sütőpapírral fedett tepsire körkörösen kinyomtam a habot.
  4. Nekem ebből az adagból 20 db habkarika lett, de óriásiak, úgyhogy legközelebb fele ekkorákat fogok készíteni.
  5. Előmelegített légkeveréses sütőben 80 fokon készre szárítottam a habkarikákat.
  6. Kb. 4 óra alatt száradtak ki.
  7. Sütés közben átcseréltem és megfordítottam fél óránként a tepsiket, hogy egyenletesen száradjanak. (Illetve ilyenkor az ajtónyitással a gőz is távozik a sütőből, ami nekünk igen jó, hiszen gyorsítja a száradást.)
Megjegyzés
A tökéletes habkarikáknak nem szabad megpirulnia, alul és felül is szép fehérnek kell maradnia.
Ebből a mennyiségből kisebb karikákat formázva, 3 tepsivel azaz 60-70 darabot is ki lehet sütni. Legközelebb én is kisebbeket fogok készíteni. Természetesen ha kisebbek a karikák, a sütési idő is lényegesen csökken.
(Akinek nincsen 80 fok a sütőjén, annak a 100-120 fokos sütőben kissé nyitott ajtóval is megsüthető. Ebben az esetben viszont figyelni kell, hogy a gombokat többrétegű alufóliával vonjuk be, nehogy megégjenek.)
Recipe by mókuslekvár.hu at https://www.mokuslekvar.hu/habkarika/