Fánk
Munka: 
Várakozás: 
Összesen: 
 
Hozzávalók
Tésztához:
  • 0,5 dl tej
  • 25 g friss élesztő
  • 1 kk. cukor
  • 500 g búzafinomliszt
  • 1-2 kk. só
  • 25 g cukor
  • 50 g Ráma vagy vaj
  • 1 tojás sárgája
  • 2 dl tej
  • 0,5 dl rum
Sütéshez:
  • napraforgó étolaj
Tetejére:
  • porcukor, baracklekvár
Leírás
Előkészítés:
  1. A 0,5 dl langyos tejben elkeverjük a 25 g élesztőt és a kiskanál cukrot. Kb. 15 percre félretesszük, hagyjuk hogy kissé felfusson.
  2. A lisztet dagasztótálba szitáljuk. Hozzáadjuk a többi hozzávalót, valamint a felfutott élesztőt.
  3. Kézzel vagy dagasztógéppel alaposan kidagasztjuk.
  4. Könnyű, levegős, kissé lágy tésztát kell hogy kapjunk.
  5. Huzatmentes helyre, letakarva kb. 1 órára félre tesszük kelni.
  6. Amikor duplájára kelt a tészta, lisztezett felületre borítjuk.
Elkészítés:
  1. Kissé kinyújtjuk, majd szaggatjuk. Nekem 21 db lett, plusz a végén néhány kis darabka.
  2. Egy konyharuhával letakarjuk, még 30 percet pihentetjük.
  3. Közben olajat melegítünk, majd meleg (de nem túl forró) olajban kisütjük.
  4. A fánkok közepébe kis lyukat nyomtam, majd ez a lyukas felső rész került lefele fordítva az olajba. Kb. 1,5 percig fedővel letakarva sülnek a fánkok, majd átfordítjuk őket és fedő nélkül készre sütjük.
  5. A kész fánkokat papírtörlőre szedjük, lecsepegtetjük.
  6. Végül porcukorral meghintjük, baracklekvárral kínáljuk.
Recipe by mókuslekvár.hu at https://www.mokuslekvar.hu/fank/