A 0,5 dl langyos tejben elkeverjük a 25 g élesztőt és a kiskanál cukrot. Kb. 15 percre félretesszük, hagyjuk hogy kissé felfusson.
A lisztet dagasztótálba szitáljuk. Hozzáadjuk a többi hozzávalót, valamint a felfutott élesztőt.
Kézzel vagy dagasztógéppel alaposan kidagasztjuk.
Könnyű, levegős, kissé lágy tésztát kell hogy kapjunk.
Huzatmentes helyre, letakarva kb. 1 órára félre tesszük kelni.
Amikor duplájára kelt a tészta, lisztezett felületre borítjuk.
Elkészítés:
Kissé kinyújtjuk, majd szaggatjuk. Nekem 21 db lett, plusz a végén néhány kis darabka.
Egy konyharuhával letakarjuk, még 30 percet pihentetjük.
Közben olajat melegítünk, majd meleg (de nem túl forró) olajban kisütjük.
A fánkok közepébe kis lyukat nyomtam, majd ez a lyukas felső rész került lefele fordítva az olajba. Kb. 1,5 percig fedővel letakarva sülnek a fánkok, majd átfordítjuk őket és fedő nélkül készre sütjük.
A kész fánkokat papírtörlőre szedjük, lecsepegtetjük.
Végül porcukorral meghintjük, baracklekvárral kínáljuk.
Recipe by mókuslekvár.hu at https://www.mokuslekvar.hu/fank/