Kínai húsos brokkoli
Munka: 
Várakozás: 
Összesen: 
 
Hozzávalók
  • 1 kicsi fej brokkoli
  • 1 kisebb csirkemell
  • 2 ek. szójaszósz
  • 1 ek. kukoricakeményítő
  • 1 pici száraz csilipaprika (aki szereti csípősen)
  • 1 ek. szójababszósz
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 3 ek. olaj
Leírás
  1. Egy kisebb csirkemellet megmosunk, feldaraboljuk. (2 x 3 cm téglalap, 1-2 mm vastag) Meglocsoljuk 2 ek. szójaszósszal, megszórjuk 1 ek. kukoricakeményítővel, összekeverjük. Kb. 1 órát állni hagyjuk.
  2. Vizet forralunk, a megtisztított és rózsáira szedett brokkolit kb. 5 percig pároljuk a lobogó vízben. Az idő leteltével a vizet leöntjük.
  3. A fokhagymát megpulocjuk, lapra vágjuk.
  4. A csilipaprikát is kis darabokra felvágjuk.
  5. A wokot elmossuk, nagy láng fölött forróra hevítjük. Amikor tűzforró kb. 3 ek. olajat beleöntünk, forróra hevítjük.
  6. Ha az olaj is forró, beletesszük a karikára vágott csilipaprikát, 1 ek. szójababszószt, a vékony lapokra vágott fokhagymát és a húst (óvatosan, a forró olajon nagyon sercegni és fröcskölni fog, de a tüzet nem mérsékeljük, végig nagy lángon sütjük/pirítjuk) Kb. 3 percig folyamatos keverés mellett sütjük.
  7. Végül hozzáadjuk az előzőleg megpárolt brokkolit, folyamatos keverés mellett összesütjük (1-2 perc).
  8. Utolsó lépésként sózzuk, még egyszer-kétszer megkeverjük és tálaljuk.
Megjegyzés
A kínai ételek elkészítésénél nagyon fontos az előkészítés, az az időigényesebb feladat. Mindent meg kell mosni, megpucolni, általában vékonyra vágni és a tűzhely mellé készíteni. Az étel wokban készül (persze itthon serpenyőben is elkészíthetjük a kínai fogásokat) viszonylag sok olaj hozzáadásával, nagy lángon, gyorsan, percek alatt. Nagyon illatozik a konyha és persze fröcsköl az olaj. Lassabban és kisebb láng felett is elkészíthetők ezek a kínai ételek, de egyes zöldségek esetében ez állagváltozást eredményezhet. A kínai ételekben a zöldségek roppanósak, lehet a magyar ember számára ez félig nyersnek tűnik, de mi szeretjük. Mindenki próbálja ki maga, hogy ízlik-e neki. :-) És az utolsó gondolat: a kínai szakácsok faluhelyen mindig friss zöldségből főznek, (főzés előtt vásárolnak be a piacon) és ez az ételek ízén is érezhető. Egy friss, ropogós zöldségből igazán finom fogás készíthető, ellentétben egy fonnyadt zöldséggel.
Recipe by mókuslekvár.hu at https://www.mokuslekvar.hu/kinai-husos-brokkoli/