Csokis keksz
Munka: 
Várakozás: 
Összesen: 
 
Hozzávalók
  • 100 g vaj vagy ráma
  • 100-150 g barna cukor vagy nádcukor (ízlés szerint)
  • 200 g liszt
  • Késhegynyi sütőpor
  • Késhegynyi szódabikarbóna
  • Csipetnyi só
  • 2 ek. ét kakaópor
  • 1 egész tojás
  • 3-4 ek. tej
  • 1 tábla (100 g-os) csokoládé
  • Ízlés szerint rum vagy rumaroma (elhagyható)
Leírás
  1. Vajat vagy rámát megolvasztjuk, a barna cukrot beletesszük, elkeverjük.
  2. A liszthez hozzáadjuk a sütőport, szódabikarbónát, csipet sót, beleszitáljuk a kakóport és elkeverjük.
  3. A lisztes keveréket hozzáadjuk a vajas-cukros masszához, hozzáadunk egy egész tojást és elkeverjük. Ha túl kemény a tészta 3-4 ek. tejjel lazíthatjuk, majd alaposan elkeverjük. Sűrű, de fakanállal keverhető masszát kell hogy kapjunk. (Lisztfüggő a tej szükséges mennyisége.)
  4. Végül beleszórjuk a kis kockára vágott csokoládét, amivel szintén elkeverjük.
  5. Két evőkanál segítségével a masszából kis halmokat teszünk a papírral fedett tepsire.
  6. Légkeveréses sütőben, 170 fokon, 12-15 perc alatt megsülnek.
  7. Tepsin hagyjuk kihűlni, majd légmentesen záródó dobozban tároljuk.
Megjegyzés
A cukor mennyiségét ízlés szerint csökkenthetjük. (Én az utóbbi időben csak 100 g-ot teszek bele.)
Adagolásnál vigyázzunk, mert sütés közben kicsit terülnek és megnőnek, ezért érdemes inkább 2 tepsire tenni ezt a mennyiséget. Egy adagból kb. 24 db lesz.
2014.12.13-án dupla adagot sütöttem, kicsit több tejet tettem bele, így jobban elterültek. Tetejét a mézeskalácsból megmaradt cukormázzal díszítettem.
A kekszbe felhasználhatjuk a megmaradt mikulás csokikat vagy kevésbé fogyó táblás csokikat, de mehet bele csokis tortadara vagy csokilencse is, kinek mi van éppen otthon.
Recipe by mókuslekvár.hu at https://www.mokuslekvar.hu/csokis-keksz/