Kenyér sárgaborsópürével
Munka: 
Várakozás: 
Összesen: 
 
Hozzávalók
Előtésztához/öregtésztához:
  • 200 g BL80-as liszt
  • 10 g friss élesztő
  • 2 dl langyos víz
Kenyérhez:
  • összes előtészta
  • 300 g BL 80-as liszt
  • 10 g friss élesztő
  • 3 kk. só
  • 2 ek. burgonyapehely
  • késhegynyi aszkorbin
  • 1 dl víz
  • 2 ek. sárgaborsópüré
  • 2 ek. magkeverék
  • 20 g vaj
Leírás
Előtészta/öregtészta készítése:
  1. A 200g lisztből a 10 g élesztővel és a 2 dl vízzel előtésztát készítettem. (Egy műanyag kelesztő tálban kanál segítségével összekevertem a hozzávalókat.) 4 órát hagytam letakarva a konyhapulton pihenni.
Kenyértészta összeállítása:
  1. A kész előtésztához adtam az összes többi alapanyagot, a vaj és magok kivételével, és alaposan összegyúrtam, dagasztottam. Amikor egynemű lett a tészta, akkor belegyúrtam magokat és a lágy vajat is.
  2. Letakarva 40 percet pihent. Majd kicsit átgyúrtam, és ismét letakarva még 1 órát kelesztettem.
  3. (Ez a kelesztési idő a hőmérséklet függvényében hosszabb is lehet. A lényeg, hogy kb. duplájára kell keleszteni a kenyértésztát.)
Kenyér formázása:
  1. Amikor duplájára megkelt a kenyértésztám, enyhén lisztezett felületre borítottam, és formáztam.
  2. Sütőpapírral bélelt jénaiba tettem, lefedtem és ismét duplájára kelesztettem. (Nekem most 1 óra elegendő volt.)
  3. Közben a sütőt 220 fokra előmelegítettem.
  4. Amikor megkelt a kenyér, éles késsel bevágtam a tetejét, a jénai tetejét pedig vízzel megspricceltem, így fedtem le a kenyeret.
Kenyér sütése:
  1. Előmelegített sütőben most 50 percig sütöttem 220 fokon, (alsó és felső sütéssel villanytűzhelyben), a fedő levélete nélkül. (45 perc is elég lett volna, kicsit megpirult a teteje.)
  2. Amikor letelt az 50 perc, kivettem a sütőből, a fedelét óvatosan leemeltem. (Forró a kiáramló gőz, nagyon kell vigyázni!!!)
  3. Rácsra tettem hűlni, tetejét vízzel enyhén megspricceltem.
Megjegyzés
A sárgaborsófőzelék csak sóval és törött borssal volt ízesítve, saját magával sűrítve. Ezt a főzeléket botmixerrel még egy kicsit pürésítettem, ez került a kenyértésztába.
A magkeverék: szezámmagot, szotyit és lenmagot tartalmazott.
A tésztát kézzel dagasztottam, nincsen dagasztógépem.
Megéri itthon kenyeret sütni ... össze sem lehet hasonlítani a boltival!
Recipe by mókuslekvár.hu at https://www.mokuslekvar.hu/kenyer-sargaborsopurevel/