Milyen tízórait vigyen a gyerek az iskolába? Egy tésztából készíthetünk perecet, pizzás csigát, hot-dogot, sajtos papucsot otthon… Gondolkodjunk előre, amikor van időnk süssük meg és fagyasszuk le, így mindig csak elő kell kapni és már indulhatunk is az iskolába. A péksütemény fagyasztható, pár óra alatt önmagától kiolvad, egyszerűen elcsomagolható, szóval szuper tízórai vagy uzsonna ötlet. Gondolom más családnál is fejtörést okoz, hogy mit csomagoljon a gyereknek az iskolába. Nem lehet mindig szendvicset vagy bolti péksüteményt, mert unalmas vagy éppen tele van cukorral, térfogatnövelő szerekkel, stb. Így a házilag készített finomsággal könnyen megoldhatjuk ezt a problémát. Inkább kicsiket készítek, így biztosan meg tudja enni a gyerek még a rövidebb szünetben is. Csomagolhatunk mellé sajtot, kolbászt, gyümölcsöt, zöldségeket, gyümölcslevet vagy joghurtot. A fiúk oda meg vissza vannak örömükben, és nekem ez a legfontosabb.
Természetesen nem akarok “albán pékségre” hasonlítani, ahol minden egyféle tésztából készül. Tudom, hogy különbség van a pogácsa, a croissant a kifli és a zsemle, stb. tésztája között. De azt gondolom, hogy a gyerekek szeretik a változatosságot, így ebben az esetben elfogadható, pl. hogy a hot-dog és a pizzás csiga ugyanabból a tésztából készült. 🙂
- 500 g finomliszt (BL-55)
- 3 kk. só
- 25 g friss élesztő
- 2,8-3 dl tej
- 80 g vaj vagy ráma
- trappista sajt
- mozzarella sajt
- virsli
- ketchup
- görög joghurt vagy tejföl
- magvak
- maradék tojásfehérje
- A lisztet átszitálom.
- A száraz anyagokat egy tálban összekeverem, rámorzsolom az élesztőt, hozzáadom a tejet, vajat. (Most fele fele arányban tejet és burgonya főzővizét használtam. Nem rontotta el.) A folyadékkal óvatosan bánjunk, nem minden liszt egyforma, ezért érdemes kicsit a folyadékból visszatartani. Puha tésztát kell kapnunk, de ne legyen ragacsos. Jól átgyúrjuk, dagasztjuk. Én mindent egyszerre bepakolok a dagasztógép üstjébe, géppel 6-8 percig dagasztom, ekkorra selymes, puha, fényes tésztát kapok.
- Egy-másfél órára letakarva, huzatmentes helyre félreteszem kelni. (Ha melegebb van, hamarabb megkel, ha hűvösebb a konyha hosszabb lehet a várakozási idő.)
- Tepsit sütőpapírral kibélelem.
- Előkészítem a tölteléknek valókat.
- Amikor a tészta térfogata kb. a kétszeresére nőtt, akkor enyhén lisztezett nyújtólapra borítom.
- Tetejét kicsit meglisztezem és elnyújtom. (kb. 40 x 50 cm téglalappá.)
- Hat részre vágtam a tésztát.
- Készítettem pizzás csigát, amihez ketchuppel megkentem, sajttal megszórtam, feltekertem, szeleteltem.
- A hot-doghoz négyzetekre vágtam a tésztát, fél virslit tettem bele, majd feltekertem.
- Sajtos papucsot félbevágott mozzarella golyókkal töltöttem.
- A dupla sajtos kiflibe trappista és mozzarella sajtot is tettem.
- A magvas csiga tésztáját görög joghurttal megkentem, magvakkal szórtam, feltekertem, szeleteltem.
- A perechez a tésztából kis bucit formáltam, nyújtottam, formáztam.
- Kb. 20 percet még a tepsiken pihentek, ez alatt a sütőt 210 fokra előmelegítettem.
- A péksütiket maradék tojásfehérjével kentem meg, sajttal vagy magokkal szórtam meg.
- A két tepsivel egyszerre sütöttem, közben megcseréltem a tepsiket, hogy egyenletesebben süljenek. 210 fokon kb. 20 perc alatt sültek készre.
- Tepsin hagytam kihűlni a péksüteményeket.
- Frissen, hatosával csomagolva fagyasztottam őket.
Természetesen bármivel tölthetjük, ízlés szerint formázhatjuk őket, kinek mit szeret a gyermek, vagy éppen mit talál a spejzban, hűtőben.
♥ És akkor következzenek a fázisfotók, klikk a képre …
♥ Jó étvágyat kívánok!
Comments are closed.