Nem kell hozzá túl sok minden, csak néhány alapanyag, ami szerintem minden háztartásban megtalálható. Egyszerűen, kézzel dagasztva elkészíthető ez a burgonyás kenyér. Az eredmény viszont két darab mennyeien puha, lyukacsos bélzetű kenyérke.
Egyszerű burgonyás kenyér
Munka
Várakozás
Összesen
Hozzávalók
- 500 g finomliszt (BL-55)
- 2-3 kk. só
- 1 ek. sertészsír
- 150 g főtt, áttört burgonya
- 260-270 ml víz (én a burgonya főzővizét használtam)
- 25 g élesztő
- 1 kk. ecet
Leírás
Előkészítés:
- Az élesztőt a burgonya langyos főzővizébe morzsoltam, hagytam kicsit felfutni.
- A lisztet átszitáltam.
- A sütőformákat sütőpapírral kibéleltem.
Elkészítés:
- A liszthez adtam a sót, elkevertem, az áttört burgonyát (szobahőmérsékletű legyen, ne is hideg, nem is meleg!), a zsírt, az ecetet és a felfutott élesztőt. Kézzel alaposan kidagasztottam. A tészta kicsit lágy és kissé ragadós, de nem kell megijedni tőle. Kissé megliszteztem és letakarva félretettem kelni.
- Jó fél óra után kicsit megmozgattam, letakarva újból félretettem.
- Amikor szépen megkelt, lisztezett felületen kétfelé osztottam, a kezemmel téglalap formára egyengettem, feltekertem és a formába helyeztem. Vízzel megspricceltem.
- Huzatmentes helyen, letakarva, 1,5 órát pihentettem. Közben a sütőt 210 fokra előmelegítettem.
- A kenyerek tetejét bevagdostam (de nem tudtam rendesen, mert olyan puha volt, hogy nem vitte a kés, pengém pedig nem volt) majd az előmelegített sütőbe tettem. 10 perc után a tetejét fóliával letakartam, mert eléggé pirulni kezdett.
- Jó 20 perc után gyorsan kivettem a kenyereket a formából és még 15 percre visszatettem őket sülni. (Erre azért volt szükség, mert ebben az ezüst formában nagyon lassan sül az alja, így spóroltam egy kis áramot. De akinek jó a formája, természetesen végig abban sütheti.)
- Összesen 35-40 perc alatt szépen megsültek. Kivettem, kicsit vízzel megspricceltem és rácson hagytam őket kihűlni.
- A két kenyér együttesen 765 g-os lett.
2015.03.16-án ismét megsütöttem, de továbbra sincs pengém, úgyhogy ma nem vágtam be a kenyerek tetejét, teljesen szépen megsült bevágás nélkül is. Fényképet a képek után csatoltam.
♥ És akkor következzenek a fázisfotók, klikk a képre …
Ha esetleg kedvet kaptatok a sült oldalas elkészítéséhez, akkor a receptjét itt találjátok: sült oldalas recept
Olvasóink is elkészítették a burgonyás kenyeret a receptünk alapján, itt nézheted meg a képeket: egyszerű burgonyás kenyér
♥ Jó étvágyat kívánok!
Leave a Reply
You must be logged in to post a comment.