Az endrődi hétvége második remek begyűjtött receptje ez az egyszerű sörkifli recept. Nagyon finom, nem kell hozzá sok hozzávaló, egyszerű az elkészítése. Ha elkezded, nem tudod abbahagyni fajta. Kívül ropogós, belül puha, igazán eteti magát. Mennyei sörkifli, ami másnap is puha. Azt hiszem nem is kell mást mondanom róla, inkább hozom a receptet és a képeket. 🙂
- 500 g finomliszt
- 2-3 kk. só (Ízlés és kanál méret szerint)
- 1 ek. cukor
- 25 g élesztő
- 3 dl tej
- 1 dl olaj
- 25 g olvasztott vaj
- só
- 1 tojás
- A lisztet, sót, cukrot elkeverjük, rámorzsoljuk az élesztőt, hozzáadjuk a langyos tejet, olajat, majd egy fakanállal elkeverjük. Dagasztjuk. Kicsit lágy tésztát kapunk, én még egy jó púpos evőkanálnyi lisztet adtam hozzá dagasztás közben.
- Letakarjuk, 45-60 percig kelesztjük.
- Ha megkelt, a tésztát kettéosztjuk, az első felét lisztezett deszkán kb. 30 cm átmérőjű körré nyújtjuk.
- Megkenjük az olvasztott vaj felével, megszórjuk sóval, majd 16 részre vágjuk.
- Egyesével feltekerjük (kívülről befelé haladva), kissé meghajlítjuk, majd sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk.
- Így járunk el a tészta másik felével is, majd felvert tojással megkenjük a kifliket. (ízlés szerint megszórhatjuk a tetejét sajttal vagy magvakkal, ki mivel szereti, de önmagában is nagyon finom.)
- Előmelegített sütőben 170 fokon kb. 20 perc alatt készre sütjük. Nekem két tepsivel egyszerre sültek, sütés közben egyszer megcseréltem őket.
♥ És akkor következzenek a fázisfotók, klikk a képre …
2017.03.18. Péntek este bedagasztottam a tésztát, a recepthez képest annyit változtattam, hogy csökkentettem az élesztő mennyiségét (mert másnap reggelre terveztem a sütését), csak 5 g élesztőt adtam 500 g liszthez. Dagasztás után a hűtőben pihent a tészta egy éjszakát. (Este 8-tól reggel 6.30-ig) Szombat reggel a leírás szerint formáztam, 20 percet pihentettem, majd kisütöttem a kifliket. Dupla adagot készítettem, a tetejét dekor sóval szórtam meg, az egyik adagba fél csomag apróra vágott medvehagymát is tettem. 🙂 Szépek és finomak lettek. Hozok néhány fotót is róluk.
2022.02.22. Ma 750 g lisztből dagasztottam a tésztát, három részre osztottam, készítettem: 12 virslis-mustáros, 12 virslis-ketchupös és 12 db sima vajas-sós töltelékes kiflit. Fincsi! Mutatom a képeket is.
♥ Jó étvágyat kívánok!
Comments are closed.