Az egyszerű, gyors receptek híve vagyok. Na nem azért, mintha a bonyolult dolgokat nem szeretném, csak éppen mindig időhiányban szenvedek, így törekszem az egyszerű, gyors, de annál finomabb ételek elkészítésére. Ez a házi májkrém is ékes bizonyítéka, hogy a gyors is lehet végtelenül finom, és sokkal egészségesebb, mint bolti társai.
♥ Cukrász és gasztroajándék kellékeket itt találsz: gasztroajándék ♥
Igazából a házi májkrém elkészítésének gyorsaságát a férjemnek köszönhetem, az ő fejéből pattant ki a szuper ötlet, ennek a konyhai eszköznek a láttán, amit egyébként soha nem láttam még a kezében, de a férfiúi csoda logika, az már csak ilyen 😀
Mi a GYORSASÁG titka?
A gyorsaság abban rejlik, hogy a csirkemájat megtisztítása után, úgy ahogy van, “egészben” teszem oda sülni. Amikor megsült, akkor jön a krumplitörő, és pikpakk összetöröm. Régebben mindig sütés előtt bajlódtam a friss máj aprításával. Lassú volt, folyt, maszatolt, húúú nagyon nem szerettem. Most viszont: pikpakk, ahogy a címben is ígértem.
Nem lehet elrontani???
Nem, bizony!!! Mivel abszolút semmilyen fűszerre nincs szükség. Ahogy a máj megadatott, úgy sütjük: a’la nature. Kenyérre kenve szabadon sózható… Van amikor apróra zúzott fokhagymát is teszek hozzá, meg fűszereket, de jobb szeretem: a’la nature. Kijön a máj karakteres íze, egy kis sóval, lila hagymával mennyei étek. Mindig akkor készítek házi májkrémet, amikor akciós a csirkemáj, mert akkor a 600 Ft/kg árával az olcsóbb húsételek közé tartozik. A gyerekeim, ha tehetnék éjjel-nappal ezt ennék, nem is marad néhány napnál tovább a hűtőben. Egyébként 10 napig simán eláll a hűtőszekrényben. A recept alatt vannak a fázisfotók, nézd meg és próbáld ki, nem fogod megbánni 😀
- krumplitörő
- friss máj (én általában fél kiló csirkemájból készítem)
- zsír (2-3 nagy, fakanálnyi)
- Alaposan megtisztítom, megmosom a csirkemájat.
- Teflon edénybe kanyarítok 2-3 nagy, fakanálnyi zsírt, és az egész tisztított májat, úgy aprítás nélkül lassú tűzön oda teszem sülni.
- A zsír nem lepi el a májat, kavargatom, fordítgatom. Kevés zsírral készítem, hogy minél májasabb legyen a végeredmény. Egyébként több zsírral is finom, nem lehet elrontani.
- Kb. 15 perc alatt készre is sül a máj.
- Úgy forrón, ahogy van, átteszem egy jól záródó műanyag edénybe. Átöntésnél vigyázat, mert a forró máj, zsír könnyen felfröccsenhet. Érdemes a májat átkanalazni, és utána önteni rá a zsírt. Azért lényeges, hogy még meleg legyen a máj, mert melegen puhább, és könnyebb összetörni a krumplinyomóval.
- Én teljesen apróra töröm, a máj összekeveredik a zsírral.
- Miután kihűlt, lefedve hűtőben kell tárolni. Lehűlt állapotban, kemény, krémes állaga lesz. Akár szeletelhető is. 10 napig is eláll hűtőszekrényben.
Jó étvágyat!
Mikei Erika – mókuslekvár.hu
2015.03.26.
Leave a Reply
You must be logged in to post a comment.