Sanyika 8. születésnapjára készítettem, a suliba vitte az osztálytársaival való kis ünneplésre. A recept feltöltése elmaradt, most pótolom. Finom, kiadós sütemény, 42 szeletes emeletes kókuszos sütemény készül ebből a mennyiségből. A recept ötletet Farkas Zsuzsannától vettem, a Süssünk valamit csoportban, amit saját szánk ízére átalakítva én is elkészítettem. Köszönöm Zsuzsanna!
Emeletes kókuszos sütemény
Munka
Várakozás
Összesen
Hozzávalók
Tészta:
- 400 g finomliszt
- fél cs. sütőpor
- 3 ek. étkakaópor
- 150 g porcukor
- 1 tojás
- 170 g vaj
- 3-4 ek. tejföl
Kókuszos töltelék:
- 6 tojás fehérje
- 200 g porcukor
- 200 g kókusz
Krém:
- 6 tojás sárgája
- 100 g liszt
- 1,6 dl tej
- 100 g cukor
- 2 cs. vaníliás cukor
- 60 g vaj
Tetejére:
- 2 ek. kókusz
- 2-3 dl tejszín
- kicsi étkakaópor szóráshoz
Leírás
Kókuszos töltelék elkészítése:
- A 6 db tojás fehérjét habverővel kemény habbá verjük, hozáadjuk a porcukrot és a kókuszreszeléket, melyekkel óvatosan összeforgatjuk.
Tészta készítése:
- A hozzávalókat összegyúrjuk, majd 2 részre osztjuk.
- Az első részből 30 x 40 cm lapot nyújtunk (én a sütőpapíron nyújtottam el, aztán papírral egyszerűen a tepsire átemeltem) villával több helyen megszúrkáljuk.
- Erre a lapra rákenjük a kókuszos tölteléket.
- Elnyújtjuk a másik részét is a tésztának, és a lapot a kókuszos töltelékre helyezzük. (Én ezt is sütőpapíron nyújtottam, papírral ráfordítottam a kókuszos töltelékre, majd egyszerűen csak lehúztam róla a sütőpapírt.)
- Tetejét villával megszúrkáljuk.
- Majd 170 fokon 15-20 perc alatt megsütjük.
Vaníliás krém készítése:
- A tojások sárgáját a liszttel és 1 dl tejjel csomómentesre keverjük.
- Hozzáadjuk a maradék tejet és lassú tűzön, álandó keverés mellett felfőzzük. Közben hozzáadjuk a cukrot, vaníliás cukrot, végül a vajat.
- T!ejszín:
- A tejszínt is felverjük.
- Habzsákba töltjük, hűtjük.
Sütemény összeállítása:
- Még melegen a süteményre öntjük a krémet, megszórjuk vékonyan kókuszreszelékkel.
- Hűtjük.
- Amikor teljesen kihűlt, forró késsel szeleteljük.
Díszítés:
- Végül díszítjük a felvert tejszínhabbal és vékonyan kakaóréteggel megszórhatjuk.
Megjegyzés
Én vékonyan levágtam a sütemény széleit, majd 4 x 6 cm-es szeletekre szeleteltem.
Fogyasztásig hűtőben tároljuk.
A tetejére tejszínhab helyett csokoládét is reszelhetünk.
Fogyasztásig hűtőben tároljuk.
A tetejére tejszínhab helyett csokoládét is reszelhetünk.
♥ És akkor következzenek a fázisfotók, klikk a képre …
♥ Jó étvágyat kívánok!
Comments are closed.