Gyomaendrődön van egy nagyon finom péksütemény, sportszelet a neve, mama szokta venni a fiúknak. Ezt készítettük el itthon, most már nem először.
Energiaszeletnek is nevezhetnénk, hiszen nutellával van megkenve és csokis a teteje, úgyhogy igazi energiabomba. 🙂
♥ Cukrász és gasztroajándék kellékeket itt találsz: gasztroajándék webáruház ♥
Endrődi sportszelet
Munka
Várakozás
Összesen
Hozzávalók
Tésztához:
- 500 g finomliszt
- 1 kk. só
- 25 g élesztő
- 50 g cukor
- 1 tojás
- 150 g vaj
- 1,9-2 dl tej
Kenni:
- 3-4 ek. nutella
Tetejére:
- 100 g olvasztott csokoládé
Leírás
Előkészítés:
- A lisztet átszitáljuk.
- A tepsit sütőpapírral kibéleljük.
- A tésztából a hozzávalók felhasználásával tésztát gyúrunk. (A tejből egy keveset visszatartunk, ha nagyon keménynek érezzük a tésztát hozzáadjuk a maradék tejet is.) Én mindent a dagasztógép üstjébe mértem, a gép dagasztotta a tésztát. (Az élesztőt nem futtattam külön fel, csak simán a többi hozáávalóhoz morzsoltam.)
- Az összegyúrt tésztát letakarjuk és kb. 45 percig pihentetjük.
- A nutellát kissé megolvasztjuk, hogy könnyen kenhető legyen.
Elkészítés:
- A tésztát 5 mm vastagságú téglalapra kinyújtjuk és megkenjük a nutella felével. (Nem is kell lisztezni, mert elég zsíros a tészta a szilikonos nyújtólapra egyáltalán nem ragadt le.)
- Ez után hármas hajtásban a két oldalát ráhajtjuk. Egyet balról, egyet jobbról. (lásd a fotókon)
- Újból 5 mm vastagságúra nyújtjuk, megkenjük a nutella maradékával, és ismét hajtjuk, most fentről és lentről, lásd a képeken.
- Ha készen vagyunk a hajtással, akkor 10 percet pihentetjük, majd 7 mm vastagságúra nyújtjuk.
- Éles késsel tetszés szerinti rudakra felszeleteljük. Szeletelésnél a kést a tésztába nyomjuk, nem húzogatjuk, mert akkor a tésztát is elhúzza.
- Sütőpapírral borított tepsire tesszük és előmelegített sütőben 200 fokon 12-15 perc alatt készre sütjük.
- Ha kihűlt, tetejét olvasztott csokoládéval bevonjuk.
Megjegyzés
Figyelem! Akinek szilikonos a nyújtólapja, nehogy azon szeletelje, mert könnyedén a nyújtólapot is elvághatja. Én voltam olyan béna és a frissen élezett késsel a szilikonos nyújtólapon késsel szeleteltem, így sajnos a nyújtólapot is elvágtam. 🙁 Azt hiszem egy életre megjegyeztem, hogy a szilikonon késsel nem szeletelünk.
Én ma tojás hozzáadása nélkül készítettem, és így is nagyon finom volt. 🙂
Én ma tojás hozzáadása nélkül készítettem, és így is nagyon finom volt. 🙂
♥ És akkor következzenek a fázisfotók, klikk a képre …
♥ Jó étvágyat kívánok!
Comments are closed.