A hétvégén Endrődön jártunk és két remek recepttel lettem gazdagabb. A finom kelt egy sokféleképpen variálható sütemény, tölthető mákkal, dióval, lekvárral, almával, túróval, de akár konzerv gyümölcsökkel is. Egy dolog azonban biztos, hogy a tészta összeállítása nagyon egyszerű, nem kell dagasztani, nem kell keleszteni, úgyhogy ha a töltelékkel nem pepecselünk el túl sok időt, akkor 45 perc alatt készen is lehetünk ezzel a finom süteménnyel. Érdemes kipróbálni, ígérem nem fogtok csalódni.
Finom kelt
Munka
Várakozás
Összesen
Hozzávalók
Tésztához:
- 500 g finomliszt
- 1 kk. só
- 3 ek. cukor
- ½ cs. sütőpor (7-8 g)
- 25 g élesztő
- 2 tojás sárgája
- 1,5 dl tej
- 1,5 dl olaj
Töltelékhez:
- ízlés szerint, ki mivel szereti
- én most egy kis mákot tettem bele, ami alatt a tésztát 2 ek. tejföllel kentem meg
Leírás
- Összeállítjuk a tésztát: a lisztet, sütőport, sót, cukrot elkeverjük, hozzámorzsoljuk az élesztőt. Hozzáadjuk a langyos tejet, olajat, tojás sárgákat. Összegyúrjuk.
- Elkészítjük a tölteléket: 70 g mákot, 70 g porcukrot, fél reszelt almát összekevertem (Persze, aki sok-sok töltelékkel szereti, simán megtriplázhatja ezt a mennyiséget.)
- A tésztát két részre osztjuk. Az első darabból kb. 25 x 30 cm téglalapot nyújtunk, sütőpapírral borított tepsire tesszük.
- Erre kerül ízlés szerint a töltelék, végül a tészta másik feléből nyújtott lap. Tetejét villával megszúrkáljuk.
- Végül 170 fokon, hideg sütőben indítva, 20-25 perc alatt készre sütjük.
Megjegyzés
Amikor meghűlt, szeleteljük, porcukrozzuk, tálaljuk. (Én 5x5 cm-es kockákra vágtam.)
Ja, és egy tipp! Ha a sütemény széleit szeletelés után az első sorba tesszük és befelé fordítjuk, akkor ha rátettük a második sort, tálalásnál már csak a szép vágott szélek fognak mind a négy oldalról látszani. 🙂
Ja, és egy tipp! Ha a sütemény széleit szeletelés után az első sorba tesszük és befelé fordítjuk, akkor ha rátettük a második sort, tálalásnál már csak a szép vágott szélek fognak mind a négy oldalról látszani. 🙂
2015.11.08-án almával készült a finom kelt, a tölteléket előző nap este elkészítettem (Az almát megpucoltam, reszeltem, ízesítettem fahájjal, citrommal, megdinszteltem, lecsepegtettem.), így másnap már csak 45 perc kellett ahhoz, hogy az asztalon illatozzon a finom sütemény. Tetejét tojásfehérjével megkentem, durvára vágott dióval és kristálycukorral megszórtam. Fényképek a fotók végén megtekinthetők. 🙂
♥ És akkor következzenek a fázisfotók, klikk a képre …
♥ Jó étvágyat kívánok!
Comments are closed.