Teljes kiőrlésű liszt hozzáadásával, ízletes és mutatós fonott zsemléket készítettem. Ha nincs kedvünk vagy időnk, természetesen fonás nélkül is elkészíthető. Tetejét ízlés szerint magvakkal is megszórhatjuk. Ha sok a 10 darab, akkor nagyon egyszerűen lefagyaszthatók a kész zsemlék. Péksütemények fagyasztásáról írtam egy cikket, itt olvasható: Hogyan marad friss a péksütemény?
Fonott zsemle - teljes kiőrlésű
Munka
Várakozás
Összesen
Hozzávalók
- 300 g teljes kiőrlésű búzaliszt
- 200 g finomliszt
- 2 ek. (50 g) búzasikér
- 3 kk. só
- 25 g friss élesztő
- 3,5 dl víz
- 3 ek. olívaolaj
Leírás
- A hozzávalókat dagasztógép üstjébe mértem, a gép 6-8 percig dagasztotta. (Langyos vizet adtam hozzá, hogy ezzel is gyorsítsam a kelesztés folyamatát.)
- Letakartam, 50 percig pihentettem a tésztát.
- Majd enyhén lisztezett felületre borítottam a tésztát és 10 egyenlő részre osztottam. (Én mérleggel mérem, mert rossz a szemmértékem.)
- Tíz percig pihentek a bucik a pulton.
- Majd formáztam a bucikat. Az első bucit kisodortam, kb. 45 cm hosszúra. Félbehajtottam. A két szárát kétszer megtekertem. Majd a jobb oldalit alulról beledugtam a középső lyukba és a zsemle alá hajtottam. Végül a bal oldali tésztát felülről dugtam bele a lyukba és a zsemle alá hajtottam. (Lásd a képeken, ott sokkal egyszerűbb, mint leírni.) A lényeg, hogy enyhén lisztes felületen dolgozzunk, hogy a tészta nem ragadjon, mert akkor nem tudjuk szépen bújtatni a szálakat. Formáztam mind a 10 db tésztát.
- Sütőpapírral borított tepsire tettem a zsemléket, vízzel alaposan megpermeteztem őket és a tepsin hagytam további 30 percig pihenni. Közben másodjára is megpermeteztem vízzel a zsemléket.
- Majd előmelegített sütőben, 190-200 fokon 25 perc alatt készre sütöttem a zsemléket.
- A sütés első 15 percében egy kis tepsit is betettem a sütőbe, forró vízzel megtöltve, így jó gőzös sütőtérben sültek a zsemlék.
♥ És akkor következzenek a fázisfotók, klikk a képre …
♥ Jó étvágyat kívánok!
Comments are closed.