Forgácsfánk, ami házi baracklekvárral és vaníliás porcukorral az igazi. A mama 1954-es kiadású szakácskönyvéből készítem. Mennyei.
Forgácsfánk
Munka
Várakozás
Összesen
Hozzávalók
- 250 g finomliszt
- 1 csipet só
- 50 g cukor
- 2 tojás sárgája
- 30 g vaj
- 1 ek. rum
- 5 g élesztő
- + kevés tej az élesztő feloldásához
- 4-5 ek. tejföl
- olaj a sütéshez
- vaníliás porcukor a szóráshoz
Leírás
- A lisztet elmorzsoljuk a vajjal, hozzáadjuk a tojás sárgáját, az élesztőt (amit egy kevés tejben feloldottunk), sót, cukrot, tejfölt és a rumot.
- Összegyúrjuk, cipóra formáljuk és fél óráig hűvös helyen pihentetjük.
- Fél óra múlva 3-4 mm vastagra nyújtjuk, derelyevágóval tenyérnyi darabokra osztjuk, majd ezeket 1,5 ujjnyi szélesen felvagdossuk.
- Lábasban olajat (zsírt) forrósítunk, ebben sütjük a tésztát, egyszerre nem túl sokat (hogy legyen helyük megnőni). Fedővel letakarva szép barnára sütjük mindkét oldalukat.
- Végül papírtörlőre szedjük, hogy az olajat leitassuk a fánkokról.
- Vaníliás porcukorral megszórva, baracklekvárral kínáljuk.
Megjegyzés
Ez a fajta forgácsfánk finom puha, egyáltalán nem száraz és nem ropogós.
♥ És akkor következzenek a fázisfotók, klikk a képre …
♥ Jó étvágyat kívánok!
Comments are closed.