Amióta előszőr kipróbáltam Limara hokkaidó kalácsát, azóta nem is veszünk a boltban kalácsot. Már egy korábbi bejegyzésben szerepel a kakaós kalács receptem, de most csak sima, formakalácsot sütöttem, ami vajjal vagy lekvárral is nagyon finom.
Formakalács
Munka
Várakozás
Összesen
Hozzávalók
- 600 g finomliszt
- 2 ek. burgonyapehely
- 4 ek. cukor
- 1 kk. só
- 30 g élesztő
- 1 tojás
- 2 dl tejszín
- 1,9-2 dl tej
- Tetejét lekenni: plusz 1 tojás
Leírás
Előkészítés:
- Az élesztőt 1 dl langyos tejbe morzsolom, félreteszem.
- Lisztet átszitálom.
- Két sütőformát sütőpapírral kibélelem.
- Az átszitált liszthez adom a felfutott élesztőt és a többi alapanyagot. A tejből kicsit visszatartok, csak akkor adom hozzá mindet, ha a tészta kívánja.
- Alaposan összedolgozom, dagasztom a tésztát. Az elején ragad, de a dagasztás során szépen összeáll és finom, lágy tészta lesz belőle. Kb. 15 percig dagasztom kézzel.
- Letakarva félretesszük a tésztát kelni, 30 perc múlva kicsit átmozgattam, majd még 1 órára félretettem, míg kétszeres méretűre nem nőtt.
Elkészítés:
- Amikor megkelt, enyhén lisztezett felületre borítottam, és 2 részre osztottam.
- Kissé megliszteztem, ovális alakúra nyújtottam, feltekertem, és a sütőpapírral bélelt formába helyeztem, úgy, hogy a tekercs vége alulra kerüljön. Tojással a tetejét megkentem.
- Így jártam el a tészta másik felével is.
- Konyharuhával letakarva, a konyhapulton még egy jó órát pihentek, közben a sütőt 180 fokra előmelegítettem. (Vigyázzunk, mert a kelesztés vége felé, már magasabb lehet, mint a forma, nehogy a konyharuhára ragadjon. Vége felé érdemes a konyharuhát már levenni róla.)
- Egy jó óra múlva, amikor a kalácsok már szép magasra feljöttek, az előmelegített sütőbe tettem őket.
- Ha nagyon pirul a teteje, akkor egy darab alufóliával le kell takarni. Nekem ebben a formában 50-60 perc alatt sülnek meg 180 fokon.
- Rácson hagyjuk kihűlni, csak akkor szabad szeletelni, ha teljesen kihűltek.
Megjegyzés
A képen túlsült a kalácsok teteje, ugyanis figyelmetlen voltam és 190 fokra állítottam a sütőt, és nem takartam le időben őket.
2015.11.18. A fiúk kérésére ma egy kakaós és egy fahéjas töltelékes kalács sült. A tészta ugyanaz, mint ahogy a receptben leírtam. Miután megkelt kettévettem, elnyújtottam az egyik felét kb. 20 x 50 cm-re, megkentem tejföllel, megszórtam kakaóval, feltekertem. A másikat pedig fahéjas porcukorral szórtam. Kb. 1,5 órát keltek, majd sütöttem. 180 fokon 45 perc alatt készültek el. (Kb. 25 perc után kivettem őket a formából és forma nélkül sütöttem készre. Erre azért van szükség, mert ebben az ezüst színű formában viszonylag lassan sült volna, így rövidebb lett a sütési idő.) Képeket a galériához csatoltam. 🙂
♥ És akkor következzenek a fázisfotók, klikk a képre …
♥ Jó étvágyat kívánok!
Comments are closed.