Ez egy régi, eredeti francia recept. 5 és fél évvel ezelőtt kaptam meg egy francia barátnőmtől, akivel Kínában találkoztunk teljesen véletlenül. Egyik nap mentem a gyerekekért az óvodába, mikor is egy gyanúsan európainak tűnő hölgyet láttam az utcán. És valóban, ő volt Sabine, aki a családjával (férj, kislány és kutyus) együtt, szintén Taizhou-ban lakott, akkor már 2-3 éve. Gyorsan megtaláltuk a közös hangot, telefonszámot cseréltünk és utána pár napon belül már meg is beszéltünk egy közös játékot, sütést-főzést. A gyerekek jót játszottak, mi is megismerkedtünk és tapasztalatot cseréltünk, hogy ki, mit főz, mit süt messze kis hazájától Kínában. Innen való ez a kenyér recept, ma nosztalgiáztam egy kicsit és itthon is megsütöttem. (Csak zárójelben jegyzem meg, a mai kicsit túlsült…)
- 500 g finomliszt (BL-55)
- 1 ek. kukoricaliszt
- 1 ek. teljes kiőrlésű búzaliszt
- 1 ek. fekete szezámmag vagy lenmag
- 30 g friss élesztő
- 2 kk. cukor
- 2-3 kk. só
- 2 ek. olaj
- 3 dl langyos víz
- A búzalisztet átszitáljuk.
- A száraz hozzávalókat (lisztek, só, cukor, magok) egy tálba kimérjük, összekeverjük. (Én most fekete szezámmagot nem tettem bele, mert a nagyobbik fiam nem szereti.)
- Majd hozzáadjuk az olajat, és a langyos vízben feloldott élesztőt.
- Alaposan összedolgozzuk, jól kidagasztjuk.
- Letakarjuk kb. 1-1,5 órát kelesztjük.
- A tepsit sütőpapírral kibéleljük.
- Amikor a tészta két-háromszorosára nőtt (1-1,5 óra) enyhén lisztezett felületre borítjuk.
- Téglalap alakúra lapogatjuk, két oldalát behajtjuk és feltekerjük. kb. 40 cm hosszú kenyérkét kell, hogy kapjunk, amit a sütőpapíros tepsire keresztbe ráfektetünk. Vízzel megspricceljük.
- Kb. 30 percet letakarva pihentetjük, közben a sütőt 220 fokra előmelegítjük.
- A kenyér tetejét éles késsel 5-6 helyen kissé átlósan bevágjuk, ismét megspricceljük.
- A tepsit alaposan megspricceljük vízzel és az előmelegített sütőbe helyezzük. 220 fokon nekem 30 perc alatt szép aranybarnára sült. Ha nagyon pirulna, akkor sütés közben letakarjuk.
- Rácson hagytam kihűlni, tetejét gyengén vízzel megspricceltem.
♥ És akkor következzenek a fázisfotók, klikk a képre …
Az utolsó képen látható hideg szendvicsen baconbe tekert csirkemell van, nagyon finom, ajánlom Mindenkinek! A recept itt olvasható: baconbe tekert csirkemell
Olvasóink is elkészítették már ezt a kenyeremet, az ő képeiket itt találod.
♥ Jó étvágyat kívánok!
Comments are closed.