Ma készítettem életem első graham kenyerét, fele graham liszt, fele BL-80 kenyérliszt hozzáadásával. Félve tettem este az asztalra, mert a nagyobbik fiam elég válogatós, de legnagyobb örömömre megette és a holnapi uzsonnát is ebből készítem majd neki. Kell ennél nagyobb dícséret?
Graham kenyér
Munka
Várakozás
Összesen
Hozzávalók
Előtésztához/öregtésztához:
- 200 g graham liszt
- 10 g friss élesztő
- 2 dl víz
Kenyérhez:
- Összes előtészta
- 50 g graham liszt
- 250 g BL-80 kenyérliszt
- 3 kk. só (kb. 10 g)
- csipet aszkorbin
- 1 kk. sikér
- 10 g friss élesztő
- 1 ek. olaj
- 1 dl víz
Leírás
Előtészta/öregtészta készítése:
- Előző este egy fedeles műanyag tálba belemérünk 200 g graham lisztet, 10 g élesztőt és 2 dl vizet.
- Ezt egy evőkanál segítségével összekeverjük, letakarjuk és a konyhaasztalon másnapig pihentetjük.
Kenyér elkészítése:
- Másnap reggel ehhez az előtésztához hozzáadjuk a többi alapanyagot és kézzel alaposan összegyúrjuk, dagasztjuk. 1-1,5 órára a tálban hagyjuk, letakarva.
- A megkelt tésztát enyhén lisztezett felületre tesszük, gyengén meglisztezzük és kissé ellapogatjuk. Két oldalát behajtjuk és feltekerjük.
- Sütőpapírral bélelt jénaiba tesszük, letakarjuk és 60 percig tovább kelesztjük. Közben a sütőt előmelegítjük 220 fokra.
- Amikor letelt a 60 perc, a kenyér közepét egy éles késsel vagy pengével bevágjuk, vízzel megpermetezzük (kenyeret és a jénai tetejét is) majd a tetejével letakarjuk.
- Előmelegített sütőben 220 fokon 45 percig sütjük.
♥ És akkor következzenek a fázisfotók, klikk a képre …
♥ Jó étvágyat kívánok!
Comments are closed.