A grillázs cukorból, magvak hozzáadásával készített édesség. Mi nagyon szeretjük, többször készítettünk már itthon. Előszőr a diós, most pedig a magos változat receptjét teszem közzé. Nem akarok senkit befolyásolni, nekem a vegyes magvas jobban ízlik, … de mindenki döntse el maga, hogy melyik a kedvence.
Grillázs
Munka
Várakozás
Összesen
Hozzávalók
- 500 g kristálycukor
- 400 g vegyes mag
Leírás
- A cukrot egy lábasba öntjük (én egy vas serpenyőt használtam) és lassú tűzön melegíteni kezdjük. Kevergetés közben folyamatosan megolvad, szép lassan karamellizálódni fog. (15-20 percig is eltarthat)
- Amikor már a cukor teljesen felolvadt, szépen karamellizálódott és a cukorcsomók is eltűntek, beleszórjuk a diót, amivel alaposan elkeverjük. Vigyázva, nem túl nagy tűzön, nehogy megégjen!
- A masszánkat egy vizezett fa vágódeszka (26 x 83 cm) közepére öntjük és egy lapos fakanállal egyenletesen szétterítjük. Közben folyamatosan vizezzük a fakanalat.
- Picit hűlni hagyjuk, majd egy éles nagy pengéjű késsel bevagdaljuk (azaz inkább bejelöljük a vágási vonalakat).
- Felvágni akkor lehet, ha már majdnem kihűlt. Ha túl meleg, akkor szálas lesz.
- Vágás: A kést rátesszük az előzőleg jelölt vonalra és erősen rányomjuk, nem is vágjuk. Óvatosan, kezünkre vigyázva!
- A konyhapulton hagyjuk teljesen kihűlni, megszáradni.
- A mosogatnivalót vízbe áztatjuk, és ha leázott a rákeményedett cukor, akkor már könnyedén elmoshatjuk.
Megjegyzés
Én a magokat nem külön, hanem magkeverékként vettem, így kedvezőbb volt az ára. Tartalmaz: szotyit, lenmagot és szezámmagot.
Másik variáció: miután elkevertem a cukrot a magvakkal, egy szilikonos sütőpapírra öntöttem, tetejére másik sütőpapírt tettem, nyújtófával elegyengettem. Kis várakozás után, amikor kellően meghűl, és már le lehet húzni a papírt róla, kézzel apróbb-nagyobb darabokra tördelhetjük a grillázst.
Másik variáció: miután elkevertem a cukrot a magvakkal, egy szilikonos sütőpapírra öntöttem, tetejére másik sütőpapírt tettem, nyújtófával elegyengettem. Kis várakozás után, amikor kellően meghűl, és már le lehet húzni a papírt róla, kézzel apróbb-nagyobb darabokra tördelhetjük a grillázst.
♥ És akkor következzenek a fázisfotók, klikk a képre …
A dióval készített grillázsom receptje itt található: grillázs recept
♥ Jó étvágyat kívánok!
Comments are closed.