Dió, kristálycukor és némi türelem, ennyi kell ahhoz hogy grillázst készítsünk otthon. Mi megcsináltuk, az egész családnak nagyon ízlett, ajánlom nektek is!
Grillázs
Munka
Várakozás
Összesen
Hozzávalók
- 1 kg cukor
- 25-30 dkg dióbél
Leírás
Előkészítés:
- A diót kicsit összedaraboljuk.
Elkészítés:
- A cukrot egy lábasba öntjük és lassú tűzön melegíteni kezdjük. Kevergetés közben folyamatosan megolvad, szép lassan karamellizálódni fog. (25-30 percig is eltarthat)
- Amikor már a cukor teljesen felolvadt, szépen karamellizálódott és a cukorcsomók is eltűntek, beleszórjuk a diót, amivel alaposan elkeverjük. Vigyázva, nem túl nagy tűzön, nehogy megégjen!
- A masszánkat egy vizezett fa vágódeszka (26 x 83 cm) közepére öntjük és egy lapos fakanállal egyenletesen szétterítjük. Kb. 1 cm vastag lesz a grillázs.
- Hűlni hagyjuk, majd egy éles nagy pengéjű késsel bevagdaljuk (azaz inkább bejelöljük a vágási vonalakat).
- Felvágni akkor lehet, ha már majdnem kihűlt. Ha túl meleg, akkor szálas lesz.
- Vágás: A kést rátesszük az előzőleg jelölt vonalra és erősen rányomjuk, nem is vágjuk. Óvatosan, kezünkre vigyázva!
Megjegyzés
Ha túl sok a cukor, akkor az olvasztott cukor könnyen lefolyhat a vágódeszkáról, illetve szeletelése is nehéz lesz, és maga a grillázs is keményebb lesz. Tehát az 1 kg cukorhoz, kb. 30 dkg dióbelet használjunk. A használt edényeket áztassuk be, nem kell egyből kapargatni. Áztatás után könnyen mosogatható!
2015.12.06. Már többször készítettem grillázst, és az a tapasztalatom, hogy fél kg cukorból sokkal kezelhetőbb a forró cukros dió. Ma is elkészítettem, csak 500 g cukorral és 2 nagy marék durvára vágott dióval. Miután a karamellizált cukorba beleöntöttem a diót gyorsan elkevertem, majd szilikonos sütőpapírral fedett deszkára öntöttem. A tetejét is sütőpapírral fedtem, gyorsan a sodrófával laposra nyújtottam, kicsit vártam, majd egy széles pengéjű nagy, vízes késsel kisebb kockákra vágtam. Nem vártam meg hogy kihűljön, csak kicsit szilárdult, akkor szeleteltem. Nem szabad húzni a kést, föntről lefelé nyomni kell, hogy ne legyen szálas a cukor. Ismét 1-2 percet vártam, majd egy másik papírra szedtem a kockákat. Néhol összeragadtak, de most már a késsel könnyen szétválaszthatóak voltak.
♥ És akkor következzenek a fázisfotók, klikk a képre …
2016.10.08. Legfrissebb tapasztalataim: minél több diót teszek a cukorba, annál kevésbé lesz kemény a grillázs. Én ma fél kg cukorhoz fél kg diót adtam és tökéletes lett a végeredmény. 🙂 Az elkészítési módnál annyit változtattam, hogy megvizezett deszkára öntöttem a forró grillázst, majd vizes sodrófával nyújtottam. Nem kell papír, vizes deszkára és a vizes sodrófára nem ragad.
Már vegyes magvak hozzáadásával is készítettem grillázst. Nagyon finom, a receptje itt olvasható: grillázs recept
♥ Jó étvágyat kívánok!
Comments are closed.