Akár marhahúsból, akár sertésből vagy csirkéből, de még pulykából is szoktam készíteni gulyáslevest. Ez most sertéshúsból készült, nagyon finomra sikerült. Csipetkét vagy nokedlit főzök bele általában, de egy szelet friss házi kenyérrel is szívesen megesszük.
Gulyásleves
Munka
Várakozás
Összesen
Hozzávalók
Leveshez:
- 2 fej vöröshagyma
- 3 ek. olaj
- 1 ek. pirospaprika
- 500 g marha- vagy sertéshús
- só
- őrölt kömény
- 2 gerezd fokhagyma
- fél paradicsom
- fél paprika
- 2 burgonya
- 1 sárgarépa
- kisebb petrezselyemgyökér
- petrezselyem zöldje
- kis darab zeller
- kis darab karalábé
- szemes bors
Csipetkéhez:
- 1 tojás
- csipetnyi só
- 5 ek. liszt
Leírás
- A vöröshagymát megtisztítjuk, apróra vágjuk.
- Olajon üvegesre dinszteljük. Lehúzzuk a tűzről, rászórjuk a pirospaprikát, elkeverjük.
- Rátesszük a kockára vágott húst, majd kevergetve fehéredésig pirítjuk. Sózzuk, ízesítjük őrölt köménnyel, beletesszük a fokhagymát, paradicsomot, paprikát. Felöntjük kis vízzel, éppen annyival, hogy a húst ellepje. Majd kb. 1,5 órát lefedve főzzük.
- Közben elkészítjük a csipetkét: A felvert tojáshoz hozzáadunk 3 ek. lisztet és egy kis sót, elkeverjük. Aztán még 1-2 ek. liszet, amit már kézzel folyamatosan belegyúrunk. Amikor egynemű, szép fényes tésztát kapunk, kis darabokat csipkedünk, megsodorjuk, majd tálcán vagy nyújtólapon szárítjuk.
- Ha a hús kb. félig megpuhult, a levest bezöldségeljük (hozzáadjuk a megtisztított, darabolt zödségeket) és felöntjük vízzel. (Én 3 literes lábasban főztem, tele lett.)
- Forrás után még jó egy órát főzzük, majd beletesszük a csipetkét, és készre főzzük. Ez még 10-15 perc.
Megjegyzés
Készíthetjük nokedlivel is, akkor 1 tojást 2-3 ek. liszttel és sóval kikeverünk, majd kanállal a nokedlitésztát a levesbe szaggatjuk. A nokedli hamarabb megfő, nem kell neki 15 perc.
A sertés húsnak általában rövidebb főzési idő kell. Abból is szoktam készíteni, a srácok jobban szeretik, mint a marhát.
A sertés húsnak általában rövidebb főzési idő kell. Abból is szoktam készíteni, a srácok jobban szeretik, mint a marhát.
Ha van előző napról kész pörköltünk, akkor azt felöntjük vízzel, bezöldségeljük, fűszerezzük, főzzük. Én sokszor így készítem, főleg ha mondjuk időszűkében vagyok. Kész pörköltet szoktam mélyhűtőben is lefagyasztani, remek gulyásleves alapnak. 🙂
♥ És akkor következzenek a fázisfotók, klikk a képre …
♥ Jó étvágyat kívánok!
Comments are closed.