Körülbelül egy éve már, amikor előszőr sütöttem ezt a kenyeret, mikor is a férjem orosz hússalátát készített, és ehhez kissé savanykásabb, oroszos, sötétebb kenyeret szeretett volna enni. Nézelődtünk a neten, van sok recept, de mindegyik túl bonyolultnak tűnt, nem volt kedvem kovászt készíteni, várakozni. Így aztán a dagasztás nélküli zabpelyhes kenyeret sütöttem meg zabpehely helyett korpával. Finom lett, a bélzete kissé sötétebb, kissé savanykásabb, pont olyan, mint ahogy szerettük volna. Azóta többször készült, mert finom és igen egyszerű elkészíteni. Egy tálba minden hozzávalót egy kanál segítségével elkeverünk, formában kelesztjük, sütjük. Mosogatni is csak a kanalat és a tálat kell. 🙂 Érdemes kipróbálni.
Gyors korpás kenyér
Munka
Várakozás
Összesen
Hozzávalók
- 350 g BL-55 finomliszt
- 100 g búzakorpa
- 2 kk. cukor
- 2-3 kk. só (ízlés szerint és kanál méretétől függően)
- 1 csomag szárított élesztő (7 g-os)
- 1 ek. szezámmag
- 1 ek. hántolt szotyola
- 1 ek. lenmag
- 4,5 dl víz
- 1 ek. olaj
Leírás
Előkészítés:
- A szárazanyagokat egy nagy műanyag tálban összekeverjük.
- Hozzáadjuk a langyos vizet és az olajat, majd egy evőkanál segítségével ismét összekeverjük. (Sűrű, nokedliszerű, ragacsos tésztát kell, hogy kapjunk.)
- A formát sütőpapírral kibéleljük és a tésztát beleszedjük. Vizes kanállal a tetejét elegyengetjük.
- Letakarva kb. 1-1,5 órát kelni hagyjuk, míg kétszeres méretűvé megnő a tészta.
- Közben a sütőt előmelegítjük 220 fokra.
Elkészítés:
- A kenyeret az előmelegített sütőbe helyezzük.
- Kb. 15 perc után a tetejét egy alufóliadarabbal letakartam, hogy ne legyen nagyon piros.
- Az én sütőmben 220 fokon alsó, felső sütéssel 60 perc alatt sült meg.
- Rácson hagytam kihűlni.
Megjegyzés
Több napig eltartható, nem szárad ki. Esetleg szeletelve le is fagyasztható.
♥ És akkor következzenek a fázisfotók, klikk a képre …
♥ Jó étvágyat kívánok!
Comments are closed.