Sokszor sütök gyümölcstortát, mert igazán finom és mutatós édesség. A gyümölcs tetszés szerint variálható, ki mit szeret vagy éppen milyen kapható. Most a héten kétszer is készítettem, meglepetés volt két barátnak a születésnapjára.
♥ Cukrász és gasztroajándék kellékeket itt találsz: gasztroajándék webáruház ♥
Gyümölcstorta
Munka
Várakozás
Összesen
Hozzávalók
Piskótához:
- 4 L méretű tojás
- 4 púpos ek. liszt
- 4 púpos ek. cukor
Pudinghoz:
- 1 csomag főzős vanília puding
- 500 ml tej
- 3 ek. cukor
Tetejére:
- ízlés szerint gyümölcs
Forma kikenésére:
- vaj
- liszt
Leírás
Előkészítés:
- A sütőt 210 fokra előmelegítjük.
- A tortaformát vajazzuk, lisztezzük.
- A pudingot a szokásos módon megfőzzük, hűtjük.
- A tojásokat szétválasztjuk, egy kisebb tálkába kerül a sárgája, egy nagyobb tálba a fehérje.
Elkészítés:
- A fehérjét gépi habverővel kemény habbá verjük. (Az én habverőmmel max. fokozaton 2 perc.)
- A sárgájába beletesszük a cukrot és a gépi habverővel ezt is jól elkeverjük. Ha kissé kifehéredik és a cukor már nem kristályos benne, akkor jó. (Ez is kb. 2 perc alatt készen van.)
- Végül a fehérjehabos nagy tálba beleöntjük a cukros sárgáját, hozzáadjuk a lisztet, csipet sütőport és óvatosan (fakanál segítségével) hogy ne törjük, összekeverjük.
- A masszát a vajazott, lisztezett tortaformába öntjük (én 28 cm-es formát használtam) elsimítjuk, majd az előmelegített sütőben 8-10 perc alatt készre sütjük.
- A formában hagyjuk kihűlni.
- A gyümölcsöket megtisztítjuk, pucoljuk, daraboljuk.
Torta összeállítása:
- A piskótát kifordítjuk a formából, tányérra vagy tálcára tesszük.
- Rákanalazzuk a pudingot, elegyengetjük.
- A pudingra kerülnek a gyümölcsök.
- Aki szeretné még tortazselével leöntheti. (Én nem nagyon szoktam.)
Megjegyzés
A habnak felvert fehérje olyan jó kemény, hogy ha fejjel lefelé fordítjuk a tálat sem esik ki belőle. Azért óvatosan csináljuk a tesztelést, mert ha még nem vertük elég keményre, könnyedén kicsusszanhat és ezzel nagy bosszúságot okozhat.
♥ És akkor következzenek a fázisfotók, klikk a képre …
A piskótát készíthetjük más módon is, víz hozzáadásával, ez gazdaságosabb verzió, igaz kicsit az állaga és az íze is más: vizes piskóta receptje
♥ Jó étvágyat kívánok!
Comments are closed.