A vizes piskóta egyszerűen és gyorsan elkészíthető, nem kell hozzá sok tojás és biztosan nem esik össze. Egy gyors pudinggal és friss gyümölccsel igazán finom süteményt varázsolhatunk belőle. Én sokszor készítem, a család és vendégek nagy kedvence.
Gyümölcstorta - vizes piskótával
Munka
Várakozás
Összesen
Hozzávalók
Piskótához:
- 3 tojás
- 1 csipet só
- 3 kanál víz
- 9 g sütőpor
- 120 g cukor
- 120 g liszt
Krémhez:
- 1 csom. vaníliás főzős puding (40 g)
- 5 dl tej
- 4 ek. cukor
Tetejére:
- ízlés szerint gyümölcs
Leírás
Előkészítés:
- A sütőt bekapcsoljuk, 180 fokra előmelegítjük.
- A tortaformát vajjal alaposan kikenjük. Ez a mennyiség egy 28 cm-es tortaformába éppen elegendő.
Piskóta:
- A tojásokat szétválasztjuk. A fehérjét 1 csipet sóval kemény habbá verjük. (gépi habverővel, max. fokozaton kb. 2 perc alatt készen is van)
- A sárgájához hozzáadunk 3 ek. vizet és 120 g cukrot, gépi habverővel keverjük. Előszőr gyengébben, majd erős fokozaton, fehéredésig.
- Majd a cukros sárgájához hozzáadjuk a sütőporos lisztet, elkeverjük. (Ezt is habverővel, lassan, majd gyorsabb fordulaton.)
- Végül hozzáadjuk a kemény habbá vert tojás fehérjét, és most már csak finoman, fakanállal összeforgatjuk. Vigyázva, hogy a habot nem törjük össze!
- Az előmelegített sütőben, 180 fokon, kb. 20 perc alatt készre sütjük. Ha a teteje nagyon pirulni kezd, fóliával letakarjuk.
Krém:
- Mikróban 4,5 dl tejet melegítettem, a pudingot fél deci tejjel csomómentesre kevertem.
- Amikor majdnem felforrt a tej, ráöntöttem a pudingra, hozzáadtam 4 ek. cukrot, és folytonos kevergetés mellett a tűzhelyen besűrítettem. (Ha elég forró a tej amit hozzáadunk, akkor csak annyi idő kell, hogy a cukor elolvadjon és a puding egyet "pöffenjen", hamar, 1-2 perc alatt besűrűsödik.)
- Hűtjük. (Ha hűtés közben párszor megkeverjük, akkor nem bőrösödik be a puding teteje.)
- Amikor kihűlt a piskótalap, kiszedjük a formából. Ha jól kivajaztuk, egyszerűen kijön ahogy megfordítjuk.
Torta összeállítása:
- A piskótára kanalazzuk a pudingot, majd a tetejére ízlés szerint friss gyümölcsöt teszünk. Én most friss eperrel készítettem. Valamivel több, mint fél kg került a tetejére.
- Aki szereti tetejét zselatinnal bevonhatja. Nálunk nem szereti a család, úgyhogy nem szoktam tenni rá.
Megjegyzés
Természetesen a pudingot és a gyümölcsöt sokféleképpen variálhatjuk, attól függően, hogy éppen milyen gyümölcsnek van szezonja.
2016.06.05. Nagy családi összejövetelre, tegnap este megsütöttem a két tortalapot, ma reggel elkészítettem a pudingot és összeállítottam a két tortát. Vegyes gyümölcs került a tetejére, szép színes és mutatós lett. 🙂 Képet a fotók végére tettem.
♥ És akkor következzenek a fázisfotók, klikk a képre …
♥ Jó étvágyat kívánok!
Comments are closed.