Karácsonyi habkarika házilag elkészítve. Maradék tojásfehérje, porcukor, keményítő, citrom, ennyi kell csak hozzá. Én nem színeztem, mert szerintem a fehér a legszebb. Persze aki szeretné színezheti is. A receptet Ibolyától vettem át, az ő írása szerint készítettem a habkarikákat. Köszönöm szépen! 🙂
Habkarika
Munka
Várakozás
Összesen
Hozzávalók
- 200 g tojás fehérje (kb. 5 tojás fehérje)
- 600 g porcukor
- 20 g kukorica keményítő
- fél citrom leve
Leírás
- A tojásfehérjéket a porcukorral és a citromlével vízgőz felett folyamatos keverés közben 60 fokosra melegítettem. (Akinek nincsen hőmérője, annak az ujjával kell ellenőriznie. Csípősre kell melegíteni a fehérjét, tehát ha az ujjunkat beletesszük és csípi azt, akkor jó, azaz kb. 60 fokos a fehérjénk.)
- Ez után hozzáadjuk a keményítőt (és a színezéket aki szeretne) majd habverővel, maximális fokozaton 10-20 percig kemény habbá verjük a cukros fehérjét. (Nekem a robotgéppel 10 perc éppen elegendő volt neki.)
- Majd habzsákba kanalaztam, és sütőpapírral fedett tepsire körkörösen kinyomtam a habot.
- Nekem ebből az adagból 20 db habkarika lett, de óriásiak, úgyhogy legközelebb fele ekkorákat fogok készíteni.
- Előmelegített légkeveréses sütőben 80 fokon készre szárítottam a habkarikákat.
- Kb. 4 óra alatt száradtak ki.
- Sütés közben átcseréltem és megfordítottam fél óránként a tepsiket, hogy egyenletesen száradjanak. (Illetve ilyenkor az ajtónyitással a gőz is távozik a sütőből, ami nekünk igen jó, hiszen gyorsítja a száradást.)
Megjegyzés
A tökéletes habkarikáknak nem szabad megpirulnia, alul és felül is szép fehérnek kell maradnia.
Ebből a mennyiségből kisebb karikákat formázva, 3 tepsivel azaz 60-70 darabot is ki lehet sütni. Legközelebb én is kisebbeket fogok készíteni. Természetesen ha kisebbek a karikák, a sütési idő is lényegesen csökken.
(Akinek nincsen 80 fok a sütőjén, annak a 100-120 fokos sütőben kissé nyitott ajtóval is megsüthető. Ebben az esetben viszont figyelni kell, hogy a gombokat többrétegű alufóliával vonjuk be, nehogy megégjenek.)
Ebből a mennyiségből kisebb karikákat formázva, 3 tepsivel azaz 60-70 darabot is ki lehet sütni. Legközelebb én is kisebbeket fogok készíteni. Természetesen ha kisebbek a karikák, a sütési idő is lényegesen csökken.
(Akinek nincsen 80 fok a sütőjén, annak a 100-120 fokos sütőben kissé nyitott ajtóval is megsüthető. Ebben az esetben viszont figyelni kell, hogy a gombokat többrétegű alufóliával vonjuk be, nehogy megégjenek.)
♥ És akkor következzenek a fázisfotók, klikk a képre …
2021.12.08. Ma dupla adagból készítettem habkarikákat, viszont nagyon figyeltem, hogy kisebbeket formázzak. Sikerült is, 5 tepsivel lett, plusz sok kicsike csókocska, amiket a karikák közé nyomtam. 3 tepsi fehér, 2 tepsi pedig kicsit “mintázott”. Nem akartam mesterséges színezéket használni, így szemes mákkal, illetve általam szárított és darált céklaporral szórtam meg egy-egy tepsi habcsókot. Szerintem mutatós lett. A sütési, szárítási idő így hogy kicsiket formáztam, természetesen lerövidült, kb. 90 perc kellett a három tepsinek. Mennyiség: Egy adagból 70-75 db jön ki, mérettől függően. Én most kb. 5 cm átmérőjű karikákat formáztam, egy rétegben, nem túl vastagon. Mutatom a képeket is:
♥ Jó étvágyat kívánok!
Comments are closed.