Ennek a habos islernek elég régi időkre nyúlik vissza a története… A férjem nem túl édes szájú manapság, viszont amikor még Szolnokon lakott (olyan 20-30 évvel ezelőtt) nagyon szerette a habos islert. Többször fel fel emlegette, hogy ő a sima islert nem, de a habos islert annál jobban szereti… 🙂
Pár hete, amikor anyukáját mentünk meglátogatni, útba ejtettünk egy szolnoki cukrászdát, hogy én is megkóstolhassam ezt a régi finom csodát. Hm… hát nagyon édes, de finom!!! A kis kóstolóval egybekötött kirándulás után viszont erős késztetést éreztem, hogy én is elkészítsem itthon. Jelentem, sikerült! Persze nem lett oly csodás, mint amilyen a cukrászdában volt (sajnos a csokizást nem csináltam profi módon) viszont az íze remek. Kérdeztem a férjemet, hogy mit kellene rajta változtatni, és képzeljétek, az volt a válasza, hogy semmit. 🙂
Szóval akkor e hosszadalmas bevezető után, fogadjátok szeretettel a habos islereimet és receptjét, azaz ahogy én készítem. 🙂
♥ Cukrász és gasztroajándék kellékeket itt találsz: gasztroajándék webáruház ♥
- 400 g liszt
- 100 g darált dió
- 100 g porcukor
- 200 g vaj
- 80 g főzőtejszín
- 2 tojás sárgája
- 200 g porcukor
- 100 g víz
- 3 tojás fehérje
- késhegynyi vaníliapor vagy kikapart vanília blseje
- 3 csomag ét tortabevonó
- vagy 300 g étcsokoládé
- 70-80 g vaníliás porcukor
- A száraz hozzávalókat, kimérjük, összekeverjük.
- A száraz hozzávalókhoz hozzáadjuk a kockára vágott hideg vajat, tojás sárgáját és a tejszínt, majd alaposan összegyúrjuk. Két egyenlő részre osztjuk, cipót formálunk belőle, majd 30 percre hűtőbe tesszük.
- Enyhén lisztezett sütőpapíron az egyik cipót kb. 4-5 mm vastagra elnyújtjuk, majd köröket szaggatunk belőle. Lapos kés segítségével a sütőpapírral borított tepsire tesszük a kiszaggatott tésztát, majd 180 fokos sütőben 8-10 perc alatt készre sütjük. Sütésnél vigyázni kell, hogy csak világosra süssük a tésztát, könnyen megéghet. A tepsin hagyjuk kihűlni, ahogy hűl, úgy szilárdul a tészta. (Amikor kisül és még forró, nagyon könnyen törik.)
- Így jártam el a másik adag tésztával is, 2 x 27 db korong lett összesen.
- A maradék tésztából kis kifliket sodortam, kisütöttem, majd forrón vaníliás porcukorba forgattam. Összesen 50 db lett.
- A habos töltelékhez a tojás fehérjét gépi habverővel felverjük.
- Közben 200 g porcukrot, 100 g vizet, késhegynyi vaníliaport forralni kezdtem. Nagy lángon főztem a cukorszirupot, amikor már sűrűsödni kezdett (5-6 perc múlva) a tojásfehérje habhoz csorgattam, miközben tovább dolgozott a habverő. Még 2-3 percig kevertem, így készen lett a cukorsziruppal forrázott tojáshabom.
- Ebből a habból jó két kanálnyit két isler közé tettem, így 27 db töltött islerem lett.
- Végül a csokoládét forró vízben felolvasztottam, majd a csokit a sütemény tetejére csorgattam, késsel kicsit elegyengettem, nem baj ha sz oldalára is lecsurog. Amikor megszilárdult, átfordítottam, ismét csokiztam.
- Amikor megszáradt a csoki, ismét felolvasztottam a maradék csokit, majd gyors mozdulatokkal vonalakat rajzoltam a süti tetejére, ettől lett kissé csíkos. Amikor teljesen megszárad lezárt dobozban tároljuk.
- Megkóstoltuk frissen is, de 2-3 nap elteltével volt a legfinomabb.
♥ És akkor következzenek a fázisfotók, klikk a képre …
♥ Jó étvágyat kívánok!
Comments are closed.