Tavaly óta már többször sütöttünk kürtőskalácsot, most ismét eljött az ideje. Akár kint, akár idebent megsüthető, kinek milyen eszközök állnak a rendelkezésére. Anyukámnál profibb módon kerti sütőnél sütjük, valódi fa formára tekerve, itthon pedig a villanysütőben grill fokozaton készítem, papírtörlő gurigájára tekerve a tésztát.
Ami a tésztáját illeti, sima tojás nélküli kelt tésztát készítek, dagasztom, kelesztem és ebből sütöm itthon a 6 db kb., egyenként 150g-os kürtőskalácsot. Az anyagköltséget tekintve (erre a 6 db-ra összesen) kb. 400 Ft, persze ehhez hozzá kell számolni a pék munkabérét (vajon mennyi lehet a munkabérem? 🙂 ) és a sütő által elfogyasztott gáz vagy áram költségét. De ha még ezeket is hozzáadom, azt gondolom bátran kijelenthetem, hogy sokkal gazdaságosabb itthon megsütni, mint bárhol több száz, esetleg ezer forintért darabját megvenni.
De nem is szaporítom tovább a szót, következzen a házi kürtőskalács receptje, amit bátran ajánlok kipróbálásra az “édesszájú” Olvasóimnak!
- 500 g finomliszt (BL-55)
- 1 kk. só
- 3 ek. cukor
- 1 csom. (7 g) szárított élesztő
- 3 dl tej
- 1 ek. vaj vagy ráma
- kb. 3 ek. olaj
- 4-6 ek. cukor
- cukor, cukrozott dió, kakaó, kókusz (ízlés szerint)
- A lisztet átszitáljuk, hozzáadjuk sót, cukrot, szárított élesztőt és elkeverjük.
- Ehhez adjuk továbbá a langyos tejet, a puha vajat vagy rámát. Összekeverjük, majd dagasztjuk. Én kézzel dagasztom, kb. 10 percig. Ha keménynek érezzük a tésztát, még egy kis tejet adhatunk hozzá, vagy ha túlságosan ragadna pici lisztet. (Liszt függő, nekem ezekkel az anyagokkal finom, lágy tészta lesz.)
- Kb. 1-1,5 órára huzatmentes helyre, letakarva félretesszük kelni. (Ha melegebb van, gyorsabban megkel.)
- Tepsiket sütőpapírral béleljük. 6 db papírgurigát (papírtörlő gurigáit gyűjtöttem össze) alufóliával betekerünk.
- Amikor a tészta kb. kétszeresére megkelt, enyhén lisztezett nyújtólapra borítjuk és kb. 30 x 50 cm téglalap alakúra nyújtjuk.
- Majd kb. 2,5 cm széles csíkokat vágunk (hosszanti oldalon) így 12 db hosszú tésztacsíkunk lesz, minden gurigára 2 tésztacsík jut majd.
- Ezek után a tésztacsíkokat a fóliával fedett gurigákra tekerjük, majd kicsit a nyújtólapon meggörgetjük, hogy szépen összeérjenek a tészta szélei.
- Megkenjük olajjal, megforgatjuk apró szemű kristálycukorban, majd sütőpapírral fedett tepsire fektetjük. Mind a hat gurigával hasonlóképpen járunk el. Két tepsire fért fel a 3-3 kalács.
- Amíg a grillsütőt előmelegítjük, addig a kalácsok a pulton pihentek. (250 fok, grill fokozat)
- Majd az első adagot a sütőbe helyezzük és 3-4 perc elteltével kicsit forgatunk rajtuk, hogy körbe-körbe szépen megsüljenek.
- Amikor kisült az első adag ismét cukorba, cukros dióba (ki mit szeret) forgathatjuk. Közben kisütjük a második adagot is.
- Amikor kicsit meghűlnek a kalácsok, a papírtörlő gurigáját kivesszük, majd a fóliát is kihúzzuk a kalács belsejéből. (A fólia kicsit nehezebben, de kihúzható.)
- Ezek után nincs más dolgunk, mint még langyosan elfogyasztjuk. (Illetve közben odafigyelünk, nehogy a második adagot megégessük.)
Ami a cukor mennyiségét illeti, nekem sikerült most túlcukroznom a kalácsokat, így kissé nehezebben is olvadt és a sütés után felvitt cukortól kissé édes lett, de persze az utolsó morzsáig elfogyott. Így ajánlatos a cukorral óvatosan bánni. 🙂
♥ És akkor következzenek a fázisfotók, klikk a képre …
A tökéletes sütésre az ötletadó Limara péksége volt. Köszönet érte!
2017.09.09. Szombaton anyukáméknál családi grillezés volt. Természetesen a kürtőskalács sütése sem maradhatott el. Dupla adag tésztát dagasztottam be, 10 darab kalács sült ki belőle. Ahogy sütöttük, úgy fogyott. Nagyon finom lett. Kívül jó ropogós, karamelles, belül pedig finom, puha foszlós. Mutatom a képeket is.
♥ Jó étvágyat kívánok!
Leave a Reply
You must be logged in to post a comment.