Hogyan dobjuk fel a hagyományos só-liszt gyurmát? Mutatom! Nagyon egyszerű! Csak nézzünk körül otthon és biztosan találunk valamit, amivel szebbé, látványosabbá, különlegessé tehetjük.
Én gyöngyöt, kakaóport, őrölt pirospaprikát és egy régi csipkés függönyvéget használtam. Aztán találtam néhány színes szív formát, azokat is felhasználtam, a fehér fenyőfák közepébe nyomkodtam.
Ugye milyen klassz? És nem is kell hozzá több ezer forintot elköltenünk kreatív boltokban. Arról nem is szólva, hogy gyerekekkel is remek elfoglaltság.
A só-liszt gyurmát egyszerű elkészíteni. Vegyünk hozzá asztali sót és a legolcsóbb fajta lisztet. Egy adagból nekem 120-130 darab jött ki, bevallom a végén már elvesztettem a fonalat számlálás közben. De a lényeg, hogy elég nagy adag, akinek ez sok, simán megfelezheti a mennyiségeket.
Tehát a só-liszt gyurmát, “gyurmát” a következőképpen összeállítottam:
300 g liszt ( 2 bögre)
700 g só (2 bögre)
2,5 dl víz (1 bögre)
Ezután 3 részre osztottam a gyurmát és már kezdődhetett is a kreatív munka. Az első adagból fehéren hagyva készítettem a díszeket. (Addig a többi gyurmát letakarva félre tettem. Nagyon fontos, hogy takarjuk le azokat, amivel nem dolgozunk, mert könnyen szárad a külső felülete, és akkor törni fog, nem lehet szépen formázni.)
Enyhén lisztezett felületen elnyújtottam a gyurmát, majd a csipés függönyt rátettem, a nyújtófával alaposan belehengereltem, majd karácsonyi csillag formával kiszúrtam a díszeket. Egy szívószállal lyukasztottam.
Hasonlóképpen készítettem színes gyöngyös díszeket is. Nyújtófával a gyöngyöket a gyurmába hengereltem, majd különféle formákkal szaggattam, szívószállal lyukasztottam.
Készítettem csillag, szívecske és fenyőfa formákat is.
Aztán színesre váltottam, azaz egy kisebb adag gyurmához pirospaprikát adtam és 1-2 csepp vizet. Alaposan összegyúrtam, így készen is volt a narancssárga gyurmám. Hasonló módon készítettem barnát, csak ahhoz cukormentes kakaóport gyúrtam.
Egy kisebb almányi gyurmához 2 kiskanálnyi színező anyagot adtam. Száradás során veszít a színéből, úgyhogy ne ijedjetek meg, ha nagyon sötés miután kiszaggattátok a formákat, úgyis világosodni fog. Szaggatás után sütőpapírral fedett tálcára sorakoztattam őket.
Három-négy nap alatt (vastagságtól és hőmérséklettől függően) kiszáradnak. Egyszer érdemes átforgatni őket, hogy az alja is ki tudjon száradni.
Néhány darabra már rákötöttem a színes szalagot (lehet selyem szalag, papír szalag, spárga… ki milyet szeretne), hogy meg tudjam mutatni. Még nem száradtak ki teljesen, egy nap pihenő kell még nekik, de izgatott voltam és nem tudtam várni még egy napot. Használhatjuk csak dísznek, ajándék kísérőnek/dekorációnak pl. befőttes üveg, italos üveg nyakára kötve, vagy karácsonyi asztaldíszre is rá lehet tenni, nagyon feldobja. Később még több képet hozok még.
Mutatom a fenyőfásat közelebbről, nagyon kis helyesek lettek.
És végül egymás mellett a mindenféle fajta:
Remélem tetszett, szeretettel ajánlom elkészítését, nem kell megijedni, nem nagy ördöngősség, bátran fogjatok hozzá. 🙂
♥ Kellemes kreatívkodást kívánok!
Comments are closed.