Itthon sok kenyeret és péksüteményt sütök, de nagy gond, hogy másnaposan vagy harmadnaposan a fiúk már nem eszik meg. Igazuk van, a friss péksütemény a legfinomabb! De mit is tegyünk, hogy friss maradjon a péksütemény, ne száradjon ki, mire a suliban előkerül? Nagyon egyszerű, miután kihűlt, még frissen fagyasszuk le. Persze nem mindegy, hogy hogyan, mert a friss péksütemény könnyen összenyomódhat fagyasztás közben, és aztán összeragadva, eldeformálódva, igen nehéz lesz elővenni a mélyhűtőből, amikor szükségünk van rá.
A megoldás pofon egyszerű, nem kell hozzá más, mint:
- Egy nagyobb tálca (persze akkora legyen, ami még befér a mélyhűtőnkbe). Erre a tálcára egymás mellé helyezzük a péksüteményeket, én brióst sütöttem, azzal mutatom meg.
- A tálcát a brióssal együtt letakarjuk, én egy nagyobb zacskót húztam rá, és a mélyhűtőbe tesszük.
- Néhány óra alatt megfagy, ekkor kivesszük, és mehetnek a briósok a zacskóba, most már egymásra, hiszen most már nem fog összefagyni, eldeformálódni.
- Nincs más dolgunk, mint feliratozni, dátumozni és mehet is vissza a mélyhűtőbe.
- Amikor tízórait vagy uzsonnát szeretnénk készíteni, reggel egyszerűen csak kiveszünk egyet, csomagoljuk (szalvéta és doboz vagy szalvéta és zacskó) és mire a gyerek előveszi, önmagától ki is olvad.
- Ha esetleg zsemlével vagy olyan péksütivel van dolgunk, amit el szeretnénk szendvicsnek készíteni, akkor 1-2 órával előbb ki kell venni, hogy ketté tudjuk vágni. (De ebben az esetben sem kell megvárni, hogy teljesen kiolvadjon, majd kiolvad a suliban vagy a munkahelyen.)
- Vagy van még egy megoldás, este lefekvés előtt kivesszük a másnapi szükséges mennyiséget, egy zacskóba tesszük, és reggelre szépen magától kiolvadnak.
- Kenyeret is lehet ilyen formában lefagyasztani, akár szeletelve, akár félbe vágva, attól függően hogy mekkora a család, mennyi kenyeret fogyasztunk. A szeletelt előnye, hogy mindenki annyi szeletet vesz elő, amennyi el is fogy, így mindig friss kenyeret ehetünk. Evés előtt 2-3 órával kivesszük a mélyhűtőből (ha fél kenyér akkor célszerű előző este kivenni, ha reggelire szeretnénk), konyharuhába csomagolva vagy nejlonba megvárjuk míg magától kiolvad. Nem mikrózzuk, nem sütjük, akkor megkeményedhet illetve gumissá válhat.
- Természetesen pogácsát is fagyaszthatunk és szoktam is, szinte mindig van a mélyhűtőben. Nagyon jó dolog egy olyan napon elvenni, amikor nem sütöttünk vagy éppen megkívánunk pár szemet egy bögre finom, forró teával. A gyerekeknek az iskolába is sokszor csomagolok uzsonnára, nagyon szeretik. 🙂
- Kakaós csigát is szoktam fagyasztani. Amikor friss, kihűlt, tálcára teszem, fagyasztom. amikor már keményre fagyott, mehet a zacskóba (ilyenkor már nem fog összefagyni.) Fogyasztás előtt pár órával kiveszem, magától kiolvad, kicsit megszórom porcukorral és jóízűen elfogyasztjuk.
- Pizzás csiga, pizzás kifli, akár szeletekre vágott pizza is fagyasztható. De szoktam hot-dogot és káposztás lepényt is fagyasztani.
- A kalács is kitűnően fagyasztható. Általában négyet sütök, abból 1-2 elfogy azonnal, egyet anyukám vagy barátok megkapnak, egyet pedig tutira lefagyasztok későbbre. Szóval minden is fagyasztható, próbáljátok i bátran. 🙂
A péksütemény finom puha marad, egyetlen egy apró elváltozás lesz rajta, hogy nem lesz ropogós pl. kifli, zsemle, sajtos stangli. De mi ettől eltekintünk, és élvezettel majszolgatjuk a puha, itthon sütött péksüteményeket.
♥ És akkor következzenek a fázisfotók, klikk a képre …
A képen látható recepteket itt találod: briós, paprikás krumplis pogácsa, gyors libazsíros krumplis pogácsa, teljes kiőrlésű kenyér magvakkal
♥ Jó étvágyat kívánok!
Comments are closed.