Húsgombóc zöldségmártással 45 perc alatt! De tényleg! Hamar elkészíthető, finom, kiadós étel. Minden a szervezésen múlik… amíg fő a mártás és a gombóc, kifőzzük a tésztát. Mutatom, hogy készítettem:
Húsgombóc zöldségmártással
Munka
Várakozás
Összesen
Hozzávalók
Mártáshoz:
- 2 ek. olaj
- 1 kisebb vöröshagyma
- 1 ek. lecsó (elhagyható)
- 1 db nagyobb krumpli
- 2 db sárgarépa
- ízlés szerint só
- 2 db babérlevél
- 2 ek. tejföl
- 2 ek. liszt
- 1 kk. mustár
Húsgombóchoz:
- 250 g darált hús
- 1 kis méretű tojás
- 1 kk. só
- ½ kk. bors
Köret:
- spagetti
Tetejére:
- Reszelt sajt (elhagyható)
Leírás
- A kis fej vöröshagymát apróra vágjuk, 2 ek. olajon megdinszteljük, hozzáadjuk a lecsót.
- Amíg dinsztelődik a hagyma a zöldségeket megpucoljuk, megmossuk. A krumplit kockákra vágjuk, a répákat karikára.
- A zöldségeket rátesszük a hagymára, felengedjük 7-8 dl vízzel, sózzuk, hozzáadjuk a babérlevelet.
- Eközben a darált húst összekeverjük 1 tojással, sózzuk, borsozzuk, alaposan elkeverjük. Gombócokat formálunk. (Én 8 db kisebb gombócot készítettem, csak úgy a nagykanállal, nem a kezemmel gömbölyítettem, így ugyan nem olyan szép formásak, viszont gyorsabban ment és még kezet sem kellett után mosnom.)
- A tészta vízét is odatesszük melegedni.
- Amikor a zöldséges mártásalap forrni kezd, beletesszük a húsgombócokat és kb. 25 percet főzzük.
- Ha felforrt a tésztavíz, a tésztát sós vízben kifőzzük. (Én 2 ek. olajat is szoktam a főzővízbe tenni.)
- Kb. 25 perc után (amikor a zöldségek megpuhultak) habarást készítünk és a gombócokat tányérra szedjük. Lisztet és a tejfölt összekeverjük. A mártás levéből a habarásra merünk egy merőkanálnyit, elkeverjük. Még kétszer-háromszor megismételjük. (Ez a hőkiegyenlítés, megakadályozza hogy a hideg tejfölös habarás a forró mártásban összeugorjon.)
- Majd a habarást a mártásalaphoz öntjük, 1 kiskanál mustárral ízesítjük, kb. 5 percig összefőzzük, majd botmixerrel pürésítjük.
- Spagettivel tálaljuk, a tésztára kerül a húsgombóc, majd a mártás, végül pedig reszelt sajt.
Megjegyzés
Ez a mennyiség étvágytól függően 2-3 személynek elegendő.
♥ És akkor következzenek a fázisfotók, klikk a képre …
♥ Jó étvágyat kívánok!
Comments are closed.