A húsos káposzta nálunk nem más, mint egy jó kis sertéspörkölt alap, arra megy a vecsési savanyú káposzta és füstölt húsok, amikkel szépen lassan összefőzöm. A végén még egy kis rántással besűrítem a levét, és készen is van egy jó nagy kondér finom étel. Jelen esetben kettő, mert egy lábasba nem fért el. 🙂 A káposzta levét ha nem használjátok fel, érdemes eltenni, mert nagyon finom levest lehet készíteni belőle. Csíkszeredán tanultam, le is írtam a receptet, hátha kedvet kaptok az elkészítéséhez. Savanyúkáposztalé leves. Érdemes megfőzni és megkóstolni!
Húsos káposzta
Munka
Várakozás
Összesen
Hozzávalók
- 4 fej vöröshagyma (kb. 400 g)
- olaj
- só
- 1-1,2 kg sertéshús (nekem most comb volt)
- pirospaprika
- őrölt kömény
- 1 db füstölt porc
- 600 g füstölt tarja
- pár karika kolbász
- 2 kg vecsési savanyú káposzta
- babérlevél
- szemes bors
- víz
Rántáshoz:
- 4 ek. liszt
- olaj
- 1 kk. pirospaprika
Leírás
- A vöröshagymát megtisztítjuk, apróra vágjuk. (Én kékes aprítóval pillanatok alatt összevágtam.)
- Olajon egy kis sóval üvegesre dinszteljük.
- Míg a hagyma dinsztelődik, a húst kockára, a kolbászt karikára vágjuk. A füstölt húsokat felkockázzuk, beáztatjuk, a káposztát kimossuk, hogy ne legyen túl savanyú.
- Amikor a hagyma készen van, lehúzzuk a tűzről, rászórjuk a pirospaprikát, elkeverjük.
- Rátesszük a kockára vágott sertéshúst, majd kevergetve fehéredésig pirítjuk. Sózzuk, ízesítjük őrölt köménnyel, ha szükséges felöntjük kis vízzel, éppen annyival, hogy a húst ellepje. Felőzzük. A sóval vigyázunk, mert a füstölt húsok is sósak, nehogy túl sós legyen az étel.
- Ehhez a pörkölt alaphoz hozzáadjuk a füstölt húsokat, kolbászt, káposztát, babérlevelet, szemes borsos, és vízzel felöntjük. (Nekem összesen 1,5 liter víz ment rá, két lábasban kellett főznöm, mert egybe nem fért bele.)
- Szép lassan addig főzzük, míg a káposzta is megpuhul. (Nekem ez 4 óra volt most.)
- Végül rántást készítünk. (Olajon zsemleszínűre pirítjuk a lisztet, lehúzzuk a tűzről, pirospaprikát adunk hozzá, elkeverjük, majd a káposzta levével felöntjük és csomómentesre keverjük. Ha esetleg csomós lenne botmixerrel csomómentesítjük.) A rántást a húsos káposztára öntjük, mellyel összeforraljuk.
- Tejföllel és friss fehér kenyérrel tálaljuk.
♥ És akkor következzenek a fázisfotók, klikk a képre …
♥ Jó étvágyat kívánok!
Comments are closed.