3-4 éve, minden húsvétkor elkészítem a húsvéti töltött kalácsot. Nem csak mutatós,de finom is. Maradék sonka, tojás, kolbász felhasználására is remek megoldás lehet. Aki szereti a kelt tésztát, füstölt főtt tarjával is kipróbálhatja. Természetesen a töltelék fajtája és mennyisége saját szánk íze szerint variálható.
Húsvéti töltött kalács
Munka
Várakozás
Összesen
Hozzávalók
Tésztához:
- 500 g finomliszt
- 1 cs. (7 g) szárított élesztő vagy 25 g friss
- 1 kk. cukor
- 1-2 kk. só (ízlés szerit)
- 2 tojás
- 2,2-2,5 dl tej
- 60 g vaj vagy ráma
Töltelékhez:
- 200 g sonka vagy tarja
- 5 db főtt tojás
- kolbászkarikák
Leírás
Előkészítés:
- Lisztet átszitáljuk, hozzáadjuk a sót, cukrot, szárított élesztőt, összekeverjük.
- Hozzáadjuk a tojásokat, langyos tejet és a lágy vajat.
- Jól átgyúrjuk, dagasztjuk, majd letakarva kelesztjük. (Addig várunk, míg 2-3-szorosára meg nem nő a tészta)
- Közben előkészítjük a tölteléket is: tojásokat megfőzzük, megpucoljuk, szeleteljük. Sonkát vagy tarját daraboljuk. Kolbászt is felszeleteljük.
Elkészítés:
- Amikor jól megkelt a tészta, enyhén lisztezett deszára borítjuk, és kb. 50 x 20 cm téglalappá nyújtjuk.
- A középső részre egy csíkban rátesszük a sonkát, arra a tojáskarikákat és végül a kolbászkarikákat.
- A töltelék alatt és fölött a tészta üresen maradjon, ezt kell majd átlósan bevágni és egyet fenről, egyet lentről a töltelékre hajtani.
- Ez után jön a legnehezebb része: átemelni a sütőpapírral borított tepsire (főleg ha csak két kéz van a konyhában éppen) majd elejét végét összeillesztjük a koszorúnak.
- Megkenjük felvert tojással és langyos helyen 25-30 percet pihentetjük, közben a sütőt 200 fokra előmelegítjük.
- Alsó-felső sütéssel, 200-220 fokon 25-30 perc alatt készre sütjük.
Megjegyzés
Ha friss élesztővel készítjük, akkor az élesztőt a langyos tejbe morzsoljuk, felfuttatjuk. Azután adjuk a lisztes keverékhez, és a továbbiakban a recept szerint járunk el.
♥ És akkor következzenek a fázisfotók, klikk a képre …
♥ Jó étvágyat kívánok!
Leave a Reply
You must be logged in to post a comment.