A család és barátok kedvence a kelt tésztás kakaós csiga, illetve fahéjas és mákos csiga. 🙂 Nagyon szeretjük, rendszeresen sütöm, még néha sütés után a mélyhűtőbe is teszek belőle, hogy legyen hétvégén reggelire. Tojás nélkül készül, így kis keresztlányom is ehet belőle. (Aki tojás és tej allergiás… így a nyáron már laktózmentes tejjel is megsütöttük és jelentem, ugyanígy működik, finom, a fiaim észre sem vették a különbséget.)
- 25 g friss élesztő
- 280 ml tej
- 1 kk. cukor
- 500 g finomliszt
- 1 kk. só
- 3 ek. cukor
- 85 g vaj vagy ráma
- 4 ek. tejföl
- 6 ek. cukrozott kakaópor
- A langyos tejbe morzsoljuk az élesztőt, hozzáadunk 1 kk. cukrot, félretesszük.
- A lisztet átszitáljuk, hozzáadjuk sót, cukrot és elkeverjük. Ehhez adjuk továbbá a puha vajat vagy rámát és a felfutott élesztőt. Összekeverjük, majd dagasztjuk. Én kézzel csinálom, kb. 10 percig dagasztom. Ha keménynek érezzük a tésztát, még egy kis tejet adhatunk hozzá.
- Kb. 1-1,5 órára félretesszük kelni.
- Tepsiket sütőpapírral béleljük.
- Amikor a tészta kb. kétszeresére megkelt, enyhén lisztezett nyújtólapra borítjuk, két részre osztjuk.
- Az első adag tésztát kb. 30 x 40 cm téglalapra nyújtjuk.
- Tetejét 2 ek. tejföllel megkenjük, kakóporral megszórjuk.
- Viszonylag szorosan feltekerjük, úgy fordítjuk, hogy a vége a tekercsünk aljára kerüljön.
- Éles késsel felszeleteljük, nekem 16 db lett belőle.
- A csigákat a papírral borított tepsire tesszük, helyet hagyva egymás mellett, mert kicsit megnőnek. A csigák széleit a csigák alá hajtottam, mert most nem ragadt össze a tésztám és nem akartam, hogy sütés közben letekeredjen a vége.
- A másik adag tésztával is ugyanígy járunk el.
- Kb. 10 percet még pihentek a csigák, majd hideg sütőbe tettem mindkét tepsit egyszerre.
- Ezután 250 fokra bekapcsoltam a sütőt, egyszerre sütöttem őket, alsó-felső sütéssel. (Aki teheti, helyezzen egy tál forró vizet a sütőbe a csigák alá. A kelesztéstől egészen a sütés végéig bent maradhat, jó gőzös lesz tőle a sütőtér.)
- A két tepsi egyszerre 20-25 perc alatt megsült, közben egyszer átcseréltem őket.
- Tálalás előtt a tetejét porcukorral enyhén meghintjük.
A fahéjas csigáknál 6 ek. kristálycukrot 1-1,5 kk. fahéjjal összekeverek, azt szórom a tejföllel kent tésztára. Mostanában felesben sütöm, így kétféle csiga kerül az asztalra, fele kakaós, fele fahéjas. 🙂
A csigák nem 250 fokon sülnek!!! Hideg sütőbe teszem őket, ahogy melegszik a sütő, úgy kelnek még a csigák. Mire megsül, éppen akkorra éri el a 250 fokos hőmérsékletet.
Lehet úgy is sütni, hogy előmelegítjük a sütőt 180-190 fokra, addig a csigák a pulton pihennek. Amikor meleg a sütő, akkor tesszük be és sütjük a megkelt csigákat.
♥ És akkor következzenek a fázisfotók, klikk a képre …
2015.04.26-án ismét sütöttem, most csak kakaósat, kicsit kisebbeket, összesen 40 db lett. Utolsó kép a galériában. 🙂
2015.05.16. A fiúk kis pékek voltak, Istvánkám kakaós kalácsot, Sanyikám fahájas kifliket készített. Fél adag tésztából 1 kalács és 4 nagy kifli lett az eredmény. 🙂
♥ Képek itt:
2016.02.05. Dupla adagot sütöttem, 48 db csiga lett, azaz 4 tepsi. Fele kakaós, fele fahéjas. A fahéjas töltelékét most Koronás aranybarna cukorral készítettem, nagyon finom lett. A barna cukor és a fahéj sütés közben megolvadt és karamellizálodott a csigák alján és tetején. Azt hiszem, hogy a jövőben így fog készülni a fahéjas csiga.
♥ Mutatok pár képet is:
2016.04.06. Ma 500 g lisztből bedagasztottam egy adag tésztát. A fele kakaós lett (ez elmaradhatatlan), a másik felébe pedig a tegnapról maradt gesztenyemasszát tettem bele. Finom, puha, jó ízű, máskor is sütök majd. 160 g gesztenyemasszához hozzáadtam 40 g vajat és 40 g sűrű tejfölt, jól elkevertem, ezzel töltöttem meg a kinyújtott tésztát.
♥ Mutatom a fotókat is:
2022.04.25. Ma laktózmentes mákos csigát sütöttem. Minden a recept szerint, annyi különbséggel, hogy Vegán Rámát és Alpro zabtejet használtam. A töltelék alá természetesen nem kentem tejfölt, helyette a mákhoz egy nagyobb almát hozzáreszeltem. Másfél adag tésztát dagasztottam, azaz 750 g lisztből készült a tészta. Ehhez 200 g mákot, 200 g porcukorral és egy reszelt almával kevertem el. Nagyon finom puha lett, másnap is zaftos volt a töltelék.
A hagyományosan, tojással készülő kakaós csiga receptemet itt találod: kakaós csiga recept
♥ Jó étvágyat kívánok!
Comments are closed.