Hagyományos, kelt tésztás kakaós csiga recept, mert az egész család szereti. Persze a fahéjas és mákos csiga is hamar elfogy. 🙂
Kakaós csiga
Munka
Várakozás
Összesen
Hozzávalók
Tésztához:
- 500 g liszt
- csipet só
- 70 g cukor
- 1 csom. (7 g) szárított élesztő vagy 25 g friss
- 1 egész tojás
- 60 g vaj vagy ráma
- 2,2-2,5 dl tej
Tölteléknek:
- kis tejföl kenéshez
- cukrozott kakópor (ízlés szerint)
- porcukor szóráshoz
Leírás
Előkészítés:
- A lisztet átszitáljuk!
- A száraz anyagokat egy tálban összekeverjük.
- Hozzáadjuk a tojást, puha rámát és a langyos tejet. Ha keménynek érezzük a tésztát, még egy kis tejet adunk hozzá.
- Jól átgyúrjuk, dagasztjuk. Kb. egy órára félretesszük kelni.
- Tepsiket sütőpapírral béleljük.
Elkészítés:
- Amikor jó kétszeresére kelt a tészta, enyhén lisztezett nyújtólapra borítjuk, elnyújtjuk.
- Tetejét tejföllel megkenjük, kakaóporral megszórjuk.
- Viszonylag szorosan feltekerjük, úgy fordítjuk, hogy a vége a tekercsünk aljára kerüljön.
- Éles késsel felszeleteljük. (kb. 1,5 cm-es szeletekre)
- Tepsire tesszük, helyet hagyva egymás mellett, mert kicsit megnőnek. A csigák széleit kicsit az ujjainkkal lenyomkodjuk, úgy hogy a közepe magasabb maradjon a csigáknak.
- A két tepsit betesszük a sütőbe (még nem kell bekapcsolni), ahol még kb. 20 percet kelesztjük.
- Majd 250 fokra állítjuk a sütőt, kb. 20 perc alatt megsütjük. (Aki teheti, helyezzen egy tál forró vizet a sütőbe a csigák alá. A kelesztéstől egészen a sütés végéig bent maradhat, jó gőzös lesz a sütőtér, ami jót tesz a csigáknak.)
- Sütés közben a tepsiket megcseréljük, hogy egyenletesen süljenek.
- Tálalás előtt a tetejét porcukorral enyhén meghintjük.
Megjegyzés
Természetesen friss élesztővel is készíthető, fél kg liszthez fél kocka friss élesztő kell. (25 g) Nem szoktam külön felfuttatni, minden megy a dagasztótálba, aztán dagasztás. Szépen megkel így is.
A kakaós csiga rendszeres desszert nálunk, egy kiadósabb leves után (pl. gulyásleves, húsleves...) önállóan megállja a helyét második fogásként. A képek között a fahéjas és mákos változatot is megtalálod.
A kakaós csiga rendszeres desszert nálunk, egy kiadósabb leves után (pl. gulyásleves, húsleves...) önállóan megállja a helyét második fogásként. A képek között a fahéjas és mákos változatot is megtalálod.
2015.01.25. Anyukáméknál narancsos-kakaós csigákat sütöttem. Úgy készült, mint a kakaós csiga, annyi különbséggel, hogy tejföl helyett narancsrostot használtam. Anyukám 2 liter friss narancslevet csavart a családnak, és a centrifugán fennakadt rostokat nem tette bele a narancslébe, hanem egy kis tálkával összegyűjtötte. Na én ezzel a finom, rostos naranccsal kentem meg a tésztát, ez után ment rá a cukrozott kakaópor, tekertem, daraboltam, megsütöttem. Nagyon finom lett, igazán zamatos, egyáltalán nem száraz, mintha lekvár lett volna a kakaó alatt. A képeket a fotógalériához hozzáadtam, ott megnézhető. 🙂
♥ És akkor következzenek a fázisfotók, klikk a képre …
Ha elfogyott a tojás otthon vagy tojás allergiás vagy, akkor sem kell kétségbe esni, én már tojás nélkül is sütöttem kakaós csigát, aminek a receptjét itt találod: kakaós csiga receptje tojás nélkül
♥ Jó étvágyat kívánok!
Comments are closed.