Karácsonyi fahájas kalácsot készítettem Sanyika ünnepélyére. Egyszerű kelt tészta, a formázása miatt ünnepi karácsonyfa lett belőle. 🙂 Nagyon finom és mutatós, nagy sikere volt az iskolában. 🙂
♥ Cukrász és gasztroajándék kellékeket itt találsz: gasztroajándék webáruház ♥
Karácsonyi fahéjas kalács
Munka
Várakozás
Összesen
Hozzávalók
Tésztához:
- 500 g liszt
- csipet só
- 70 g cukor
- 1 csom. szárított élesztő (7 g)
- 1 egész tojás fele
- 60 g vaj
- 2,4 dl tej
Tölteléknek:
- kis tejföl kenéshez
- barna cukor
- fahéj
Díszítéshez:
- cukorgyöngy
Cukormázhoz:
- 3 ek. cukor
- 3 ek. víz
Leírás
Előkészítés:
- A lisztet átszitáljuk. A száraz anyagokat (liszt, só, cukor, élesztő) egy tálban összekeverjük.
- Hozzáadjuk a tojás felét, a puha vajat és a langyos tejet. (A tojás másik felét félretesszük a sütemény kenésére.)
- Jól átgyúrjuk, dagasztjuk a tésztát. Puha, de nem ragacsos tésztát kell hogy kapjunk. Ha túl keménynek érezzük a tésztát, akkor még 1-2 ek. tejet adhatunk hozzá. Nekem nem igényelte. Kb. egy órára félretesszük kelni.
- A tepsit sütőpapírral béleljük.
Elkészítés:
- Amikor jó kétszeresére kelt a tészta, enyhén lisztezett nyújtólapra borítjuk, két részre osztjuk.
- Az egyik tésztát háromszög szerű formára nyújtjuk. Áttesszük a sütőpapírral borított tepsire. (Én nem tettem át, elfelejtettem, így viszont bonyolultabb volt később áthelyezni.)
- A tésztát enyhén megkenjük tejföllel, megszórjuk barna cukorral és fahéjjal.
- A másik tésztát is elnyújtjuk hasonló formára próbáljuk, mint az elsőt. Majd rátesszük a fahéjas tésztára. Nem kell kétségbe esni, ha nem pont akkora, pár centiket simán korrigálni lehet a vágással és formázással.
- A háromszög felső csúcsától indulunk, jobbról és balról kb. 2 cm sélességben derelyevágóval bevagdaljuk a tésztát közép felé haladva, úgy hogy a törzs rész egészben maradjon.
- Alul két oldalon, a maradék tésztát levágjuk, itt lesz a törzs alja.
- Felül szintén levágjuk, ez lesz a csúcsa.
- Az oldalsó ágakat egyesével megtekerjük.
- A maradék tésztából formákat szaggathatunk, csúcsdísznek, kis díszeknek.
- Végül pedig megkenjük a tojás másik felével, a törzsét megszórjuk fahéjjal, az ágakat pedig cukorgyönggyel. Rátesszük a kiszaggatott tészta díszeket. Ha van maradék tésztánk, azt is a tepsi csücskébe tesszük. (Nekem egy kevés maradt, így egy kis briósom is sült.)
- Amíg a sütőt előmelegítjük, a kalácsunk a pulton pihen.
- Előmelegített sütőben 190 fokon 15-18 perc alatt készre sütjük.
- Amikor kisült a sütemény 3 ek. cukor és 3 ek. víz hozzáadásával cukorszirupot főzünk. Nagy lángon, kevergetve 2-3 perc alatt sűrű szirup lesz. Ezzel kenjük meg a kalácsot.
Megjegyzés
Természetesen friss élesztővel is készíthető, fél kg liszthez fél kocka friss élesztő kell. (25 g) Nem szoktam külön felfuttatni, minden megy a dagasztótálba, aztán dagasztás. Szépen megkel így is.
♥ És akkor következzenek a fotók, klikk a képre…
♥ Jó étvágyat kívánok!
Comments are closed.